Kriminella gäng använder hundar som vapen

Myndigheterna slår larm i Storbritanninen

NYHETER

Kriminella i Storbritannien skrämmer sina offer med hundar.

Skälet: Hundarna är ett lagligt alternativ till knivar.

– Tjuvar säger "ge mig din mobiltelefon annars bussar jag hunden på dig", säger Mark Callis vid hundkontrollen i Wandsworth, sydvästra London till Sky News.

Staffordshire Bull Terrier är enligt Mark Callis en populär hundras blad brittiska kriminella ungdomar som vill odla en tuff image. Hundrasen som har stort huvud, bred nacke och en muskulös kroppsbyggnad ger ett respektingivande intryck.

– Ungdomar är medvetna om att man kan ha en kniv och göra samma sak men skillnaden är att det inte är olagligt att gå på gatan med en hund, säger Mark Callis.

Många på hundhem

Dessvärre brukar de hundägare som främst tänker på sin image när de skaffar hund, inte sätta sin hunds välbefinnande i första rummet.

Hundhemmet i Battersea, södra London tog förra året emot 2 678 Staffordshire Bull Terriers och på hundhemmet Southridge RSPCA är hälften av hundarna av just den rasen.

Anna White som är chef på hundhemmet i Southridge anser att rasen är missförstådd och att de här hundarna "av naturen är snälla och kärleksfulla".

Samtidigt kan hundarna orsaka stor skada om de biter en människa.

– En hund bet rätt genom min arm ända in till benet. Det krävdes 25 stygn och tog en timme. Jag drömmer fortfarande mardrömmar om händelsen. Det var fruktansvärt, säger Mike Ebberson som blev attackerad av en Staffordshire Bull Terrier för två år sedan.