Hans dotters skrik ekade i trapphuset

10-åringen nära att bli bortrövad när hon skulle köpa glass

Foto: Foto: joachim nywall
Rasande Hans dotter överfölls av en 34-åring som var fri i väntan på rättegång ”Vad är det för samhälle där en tioåring inte kan gå 100 meter ensam?”, säger flickans pappa.
NYHETER

100 meter.

Vad kan hända på den sträckan?

Pappan låter sin dotter gå ensam till affären och köpa glass.

Sen hör han hennes skrik eka i trapphuset.

34-åringen som, enligt polisens misstankar, förföljer den 10-åriga flickan från affären hade en fläckfri yta. Han är stödpappa, gift och medlem i en frikyrkoförsamling. Men i oktober 2007 åtalades han för våldtäkt mot en femårig pojke som han och hustrun varit stödfamilj åt. Exakt en månad efter det misstänkta övergreppet var han fri i väntan på rättegång.

Det är då allt sker i trapphuset:

Sju månader efter frisläppandet, i början av juni 2008, kastar han sig över flickan med glassen i hennes trappuppgång. Han försöker släpa iväg henne. Men hon skriker. Pappan hör också och kastar sig ut på balkongen. Den första tanken är att hon blivit överkörd av en bil.

Han ser dottern på gatan och ryggtavlan på en man som springer därifrån.

När han kommer ut till dottern är hon rädd. Hon skakar.

– Han försökte ta mig, säger dottern.

Det gick ett dygn. Sedan greps 34-åringen för brottet och är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till människorov.

Liknande försök

Mannen utreds också för ett liknande kidnappningsförsök mot ett barn, på Resecentrum i Trollhättan i julas. Då hade det gått mindre än två månader sedan frisläppandet.

Pappan till den tioåriga flickan är rasande.

– Vad är det för samhälle där ens barn inte ens kan gå 100 meter själv för att köpa glass?

Han är ”skogstokig” över att tingsrätten släppte ut 34-åringen i väntan på rättegång, undrar hur rättvisan i Sverige fungerar. Om mannen var tvungen att släppas, varför stod han inte under övervakning?

– Det här kunde ha slutat hur som helst. Nu ska han bli mer beskyddande. Hämta, skjutsa. För man vet sällan vilka det är. Männen som våldtar barn. Det kan vara en missbrukare – eller en frikyrkomedlem. Dottern har berättat att gärningsmannen såg ut ”som en vanlig kille”.

34-åringen har hittills aldrig dömts för något brott. Han är företagare och kommunen har godkänt honom och hustrun att vara stödfamilj. Han är också medlem i en frikyrkoförsamling, även om han sällan varit där. Föreståndaren säger att han hotas av uteslutning nu.

I onsdagens Aftonbladet riktade även det femåriga våldtäktsoffrets mormor kritik mot tingsrätten. Hur kunde de släppa 34-åringen på fri fot i väntan på rättegång?

Polisens utredare, Thord Haraldsson, säger också att beslutet var ”lite konstigt”.

Men den ansvariga domaren på Vänersborgs tingsrätt säger till lokaltidningen TTELA:

Inte skäl att häkta

– Jag gjorde den samlade bedömningen att det inte fanns tillräckliga skäl att hålla mannen fortsatt häktad.

– Risken för återfall tänker man alltid på. Men jag måste ta beslut utifrån de omständigheter som föreligger just då.

Omständigheterna som föreligger i mitten av juni 2008 är en femåring som inte vill visa sig naken, som börjar gråta när mamma ska ta tempen.

Och en tioårig flicka som inte vågar vara ensam, som aldrig mer vill gå ensam och köpa glass.