”Barnen måste få känna sig duktiga”

Läsarna och nanny Anne-Lie Arrefelt om dåliga föräldrar

NYHETER

Är det okej att låta en nioåring åka tunnelbana ensam?

Drygt sex av tio läsare som svarade på den frågan på aftonbladet.se sa nej.

Men nanny Anne-Lie Arrefelt håller inte med.

– Vid nio, tio eller elva års ålder måste barn få känna sig duktiga och veta att de kan klara av sådant, säger hon till aftonbladet.se.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Nanny AnneLie

Lenore Skenazy lät sin nioårige son åka ensam på New Yorks tunnelbana och skrev om äventyret i sin kolumn i New York Sun. Nu är hon stämplad som USA:s sämsta mamma.

När aftonbladet.se frågade sina läsare vad de tyckte om saken, svarade cirka 61 procent att det inte är okej att låta en nioåring åka tunnelbana på egen hand. Och i forumet debatterades ämnet om dåliga föräldrar vidare.

– I USA kanske man är en "dålig" förälder om man låter sin 9-åriga son åka tunnelbana själv, inte vet jag. Men här i Sverige är det så många barn som åker tunnelbana till skolan, skriver signaturen "iim" som själv har erfarenhet av att åka ensam till skolan vid nio års ålder.

– Är mina föräldrar dåliga föräldrar? Nej! skriver "iim".

Ingen magisk gräns

Enligt nanny Anne-Lie Arrefelt finns det ingen magisk åldergräns man kan dra när det gäller exempelvis att låta barnet resa på egen hand.

– Det beror på vilken tid det är på dagen och vilken sträcka det rör sig om. Men en nioåring är fullt kompetent och mogen att åka en sträcka på egen hand, säger hon.

Anne-Lie Arrefelt anser att det är viktigt att barn får testa att i lagom portioner utvecklas och lära sig att ta ansvar och vara på egen hand.

– Det gäller att ge ansvaret en liten bit i taget och även följa upp hur det fungerar och vara beredd på att backa bandet om det behövs. Barnet behöver få växa, få självförtroende och tänka "mamma och pappa tycker att jag är duktig som klarar mig själv".

Känner ångest

Signaturen "Skenny" tror att de flesta känner sig otillräckliga som förälder.

– Man har ständigt ångest för sina barn, konstaterar "Skenny" som har låtit sin 10-åriga dotter åka tåg mellan Nyköping och Uppsala på egen hand.

Anne-Lie Arrefelt menar att det är naturligt att oroa sig för sina barn men att det inte får gå till överdrift.

– Man får inte förstöra sitt föräldraskap med att vara orolig och ängslig utan man måste ställa allt i proportion. Det ska vara roligt att vara förälder och roligt för barnen att känna att de är duktiga. Det värsta är att belasta barn med sin oro. De blir inte mindre våghalsiga, utan blir bara mer ängsliga och ångestladdade om man tjatar och bombarerar dem med allt hemskt.