Hårdare tag – men någonstans gick det ändå fel

NYHETER

Björn-Åke är dessvärre inte ensam.

I det nya tuffa Sverige är medmänskligheten satt på undantag.

De sjukskrivna är för många. De som jobbar är alltför få.

Den analysen gör den nuvarande regeringen. Det gjorde den förra också.

Ett sätt att hyfsa statistiken är att göra ersättningssystemen mindre generösa. Det jobbet grundlades av den förra regeringen. Och fullföljs av den nuvarande.

Det är i grunden inte fel. Man ska vara arbetslös för att få ersättning för just arbetslöshet. Man ska givetvis vara sjuk för att få sjukpenning. Fuskare och skubbare ska inte ha några pengar.

Men någonstans blev det ändå fel. Reglerna blev dogmer, doktriner som ska tillämpas till varje pris. Oavsett om de är rimliga eller inte.

Tre veckor för cancer

En bekant drabbades nyligen av bröstcancer. Tre veckor efter operationen skulle hon vara sjukskriven medan såren läkte. Men sedan var det slut. Fem veckors strålbehandling skulle genomföras medan hon jobbade. Är det rimligt?

I en artikelserie tidigare i år berättade vi om människor som misshandlats av Försäkringskassan. Janne Lundstedt var en av dem. Efter en svår cancersjukdom tvingades han först byta jobb. Men när han fick svårt att både stå och sitta diskuterades på allvar om han kunde fortsätta jobba - liggande. Det var inte rimligt slog länsrätten så småningom fast.

Jobba trots sorg

Johan och Anneli förlorade sitt tredje barn strax före förlossningen. Efter

som Johan jobbade på Försäkringskassan skickades hans fall till en annan kassa än Anneli som blev bedömd i sitt hemlän.

Han blev sjukskriven. Men inte hon. Sorg är ingen sjukdom.

Följer regelboken

Arbetslöse Björn-Åke togs in på sjukhus i helgen. Han isolerades. I tisdags skulle hans månadsrapport vara hos Arbetsförmedlingen, utan den blir det ingen ersättning från jobb- och utvecklingsgarantin.

Inte ens ett läkarintyg räckte för att beveka Arbetsförmedlingen. Fullmakt ska det vara. Så står det i regelboken. Och då spelar det ingen roll om man ligger isolerad på sjukhus.

I det nya tuffa Sverige tycks myndigheternas anställda blivit livrädda för att tänka själva. Är deras beslut rimliga?

Vi vet svaret. Ibland är de helt orimliga.