”En besvikelse – men ingen katastrof”

Margot Wallström om folkomröstningen

NYHETER

Ett bakslag för EU – som dessutom stjäl uppmärksamhet från sakfrågorna.

Men Sveriges kommissionär Margot Wallström är inte förvånad över irländarnas nej.

Foto: Björn Lindahl
Margot Wallström.

– Klart att det är en besvikelse.

Så lyder Margot Wallströms spontana resultat på irländarnaas nej.

Men, påpekar hon, det är heller ingen katastrof:

– Det är viktigt att vi analyserar varför de röstade som de gjorde. Sedan får vi diskutera på toppmötet hur vi ska gå vidare härifrån. Jag hoppas att fler länder fortsätter med sina ratificieringar. 18 länder har redan sagt ja och alla länder bör få chansen att säga sitt.

Är du förvånad?

– Nej, vi hade ju en hint om att det skulle kunna bli ett nej så vi är inte helt förvånade. Men vi trodde att det skulle bli jämnare.

Är det ett misslyckande för EU?

– Jag tror väl att man tycker det på Irland. Men inte för oss, vi har gjort allt vi har kunnat.

Kan nejet bero på bristande kommunikation med medborgarna?

– Nej, det är det inte. Om det är någonstans man fått ut information så är det på Irland. Det är verkligen inte problemet.

Vad innebär resulatet för EU – egentligen?

– Det är ett bakslag. Framför allt tar det fokus från sakfrågorna där vi har så mycket att göra: Energi, mat, klimat, sociala frågor.

Enligt en expert som aftonbladet.se talat med kommer fördraget att träda i kraft resultatet till trots eftersom Irland är ett så pass litet land. Vad tror du om det?

– Det är en konstig motivering. Det här har ingenting att göra med hur stora länderna är. Alla länder ska behandlas på samma sätt. Nu ska vi se hur vi kan lösa de problem som irländarna har. Men först måste vi veta mer.