15 döda i Iowa

1 av 3 | Foto: AP
En översiktbild från delar av Cedar Rapids översvämmade stadskärna.
NYHETER

I Iowa har 15 personer omkommit – och tusentals har blivit hemlösa.

Översvämmade floder fortsatte att tvinga fram evakueringar och ställa till kaos i amerikanska Mellanvästern på fredagen

Ovädren har pågått i halvannan vecka och krävt flera dödsoffer. Räddningstjänsten i Iowa sade att 15 människor har omkommit i delstaten och tusentals blivit hemlösa. Även från från flera andra delstater har dödsfall rapporterats.

Och värre lär det bli med mera regn. Vädertjänsten har varnat för allvarliga översvämningar på ett 50-tal platser över veckoslutet.

Hela stadskänen en sjö

Ett sjukhus i Cedar Rapids fick utrymmas när skyddsvallarna rämnat för flodens tryck. Hela stadskärnan på hundra kvarter blev till en stor, grund sjö.

Cedar Falls med 200 000 invånare är Iowas näst största stad och upplever nu sin värsta översvämning på 15 år.

I Des Moines uppmanade myndigheterna alla som bor nära floden att ge sig av.

– Vi tror att vattnet kommer att stiga ända till vallens överkant och jobbar som tokiga för att skydda våra egendomar, berättade borgmästare Frank Cownie.

Tiotals broar har svepts iväg

Flera tiotal broar har svepts undan eller försvagats av de vilda floderna. Skadorna på odlad mark är dessutom mycket stora, vilket är allvarligt i en så lantbruksdominerad stat som Iowa. Priset på majs steg för sjunde dagen i rad, och sojapriset rusade upp till det högsta på 35 år på Chicagos råvarubörs.

Flodtrafiken förbjöds delvis på övre Mississippi och kan vara avstängd i veckor. Även många landsvägar stängdes för översvämningsrisken.

Utöver långvariga ösregn har Mellanvästern plågats av flera dödsbringande tornador den senaste tiden. På flera håll hotas vallarna, trots att de nästan överallt förstärktes efter den förödande översvämningen 1993.

TT