Så laddar du inför kvällens match

NYHETER

Nervös inför kvällens match mot Spanien?

Aftonbladet.se frågade experten hur du bäst laddar inför kvällens drabbning i EM.

Miljontals svenskar väntas följa Sveriges match mot Spanien. Och för flertalet blir lördagen en dag av väntan – nervös väntan.

Frågan är: Hur hanterar man nervositeten bäst?

– Det finns inget facit. De som är lugna klarar situationen på rutin. En del kan till och med bli lugnare av stress, säger Björn Ekblom, professor i fysiologi vid Idrottshögskolan i Stockholm.

Vad som händer i kroppen när vi upplever nervositet är också olika. Men några gemensamma drag finns oftast.

– En del av nervsystemet reagerar starkt. Pulsen går upp, blodtrycket går upp och man blir allmänt stirrig och kan börja darra. Men det finns en massa reaktionsmönster.

Är det vanligt att bli nervös inför en match i fotbolls-EM?

– Det tror jag inte är ovanligt. Man ser många människor som är nevösa. Det beror på vad man lägger i ordet nervös, men nog är det spännande. Men en del reagerar mycket, andra mindre.

Varför tycker vi att det är jobbigt att vara nervösa?

– Det vet jag inte. Det går inte att svara på i generella termer. Men alla har sina sätt att bearbeta det. Att tänka på annat kan hjälpa. Gå ut i skogen eller liknande.

Varför får vi svårt att äta?

– Det kan finnas fysiologiska orsaker. En del kan få jättestor aptit, andra ingen alls. Det finns det nog olika reaktioner.

Har du något råd att ge?

– Jag vet inte om jag har något bra råd. Alla får hantera nervositeten på sitt individuella sätt. Man måste uppleva det ett antal gånger och sen göra som känns bäst.

Dock, påpekar Björn Ekblom, ska man inte ta till alkohol eller droger:

– Tyvärr dämpar många sin nervositet med alkohol eller droger. Det tycker jag inte är speciellt bra. Men det är ju så att många bli lugnare när de får dricka.

En öl till matchen är väl okej?

– Ja, det tar jag själv också. Det är inte harmlöst, men om man kan hantera det så är det okej.