I kväll stannar Sverige

Sverige står stilla när landslaget möter Spanien

NYHETER

Miljontals svenskar kommer följa matchen.

Gator, affärer och kollektivtrafiken kommer tömmas på folk.

Klockan 18 stannar Sverige.

I kväll kommer miljontals svenskar sitta klistrade framför sina teve-apparater eller på en krog med storbildsskärm och heja på Zlatan och gänget när Sverige möter Spanien. Affärerna kommer stå tomma, kollektivtrafiken kommer gå utan passagerare och gatorna kommer vara fria från trafik. Mellan 18.00 och 20.00 kommer Sverige att stanna.

Polisen bekräftar

På Stockholmspolisen bekräftar man att trafiken oftast är extremt lugn under stora fotbollsmatcher eller andra sporthändelser som engagerar hela folket.

– Just under matcherna brukar man faktiskt märka av att läget är mycket lugnare i trafiken, vi får nästan aldrig in några olycksrapporter. Men om det går bra är det mycket jobb efteråt när folk ger sig ut för att fira, säger Roger Kämpe på länskommunikationscentralen på polisen i Stockholm.

Anpassar sig efter matchen

Dolly Parton som i kväll uppträder i Malmö valde att senarlägga sin föreställning en halvtimme för att fansen inte ska behöva välja mellan henne och Zlatan. På Hultsfredsfestivalen har man vikt den största scenen åt fotbollsmatchen och på endagsfestivalen, Where the action is, i Stockholm lär många svika artisterna Mando Diao, Rival Schools och Dinosaur Jr för att i stället sitta klistrade framför den 54 kvadratmeter stora skärmen där fotbollen kommer att visas.

Alla har inte ledigt

Men det är inte riktigt alla som kan sitta och titta på matchen i kväll, för en del är det jobb som vanligt.

Malin Adolfsson 23, jobbar på Citygross i Kungens Kurva utanför Stockholm och är en av de personer som tvingas jobba under fotbollsfesten, även om butiken mest troligen kommer att ha färre kunder än vanligt.

– Jag bryr mig inte så mycket om fotbollen så det spelar inte så stor roll. Vi kommer nog att ha på matchen på våra teveapparater i förbutiken för de som är intresserade, säger Malin Adolfsson.