De knäckte pin-koderna

Så stal ligan 6 miljoner kronor av bankkunderna

NYHETER

Använder du koden 1234 till din telefonbank? Gör inte det.

Nyligen listade bedragare ut bankkundernas enkla lösenord – och kom över sex miljoner.

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
MILJONkupp Bedragarna listade ut lösenordet till ett 30-tal Swedbankkunders bankkonton.

Ett 20-tal skåningar, flera med koppling till Bandidos, är misstänkta för en mångmiljonsvindel mot Swedbank.

Under förra sommaren lurade Bandidosmännen och deras kumpaner till sig minst sex miljoner kronor från kunder hos Swedbank och Kristianstads sparbank. De hade kommit över ett 30-tal bankkunders bankkonton och personnummer samt deras hemliga koder. Genom bankens telefontjänst kunde ligans tre huvudmän flytta över stora summor till andra medbrottslingars konton i banken.

Tillhör mc-gäng

De medmisstänkta har sedan gjort stora kontantuttag och överföringar till växlingsföretaget X-change och misstänks ha lämnat dem vidare till huvudmännen.

– Det saknas fortfarande fyra miljoner kronor som vi inte vet vart de tagit vägen, säger kammaråklagare Jan Pernvi i Malmö.

Bedrägerihärvan rullades upp i januari i år då länskriminalen i Skåne och ekobrottsmyndigheten slog till mot personer i kretsen kring mc-gänget.

Tretton personer greps i razzian och flera personer dömdes för omfattande skattebedrägerier i personaluthyrningsbranschen med svarta löner i mångmiljonklassen. Då upptäcktes att flera personer också var inblandade i bedrägeriet mot Swedbank.

De personer som fått sina konton plundrade har fått tillbaka pengarna av Swedbank. På banken har man en teori om hur ligan knäckt kundernas hemliga lösenord.

”De har gissat”

– Man ska aldrig använda lösenord som består av födelsedata eller sitt postnummer. Det finns exempel på kunder som använder koden 1234. Det är inget bra lösenord. Vi tror att ligan helt enkelt gissat, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank.

Nu har Swedbank infört flera rutiner för att minska riskerna för bedrägerier. Bland annat kan man inte längre föra över hur stora summor som helst till andras konton.

Ligans tre huvudmän kommer att åtalas för grovt bedrägeri. Förutom dessa kommer ytterligare ett 15-tal personer att åtalas för att ha lånat ut konton eller gått ärenden och underlättat kontotömningarna.

Av de sammanlagt 20 personerna som finns med i utredningen är minst fyra kopplade till Bandidos - som tidigare medlemmar eller sympatisörer.

Åtal ska vara väckt 19 juni.

FAKTA

5 sätt att skydda din telefonbank

Din kod ska inte vara för enkel som 12345, 11111 eller bestå av delar av personnumret.

Välj en kod som inte är kopplad till dig som person eller personnummer, exempel på olämpliga koder kan vara postnummer eller telefonnummer.

Lämna aldrig ut din kod till någon.

Anteckna inte koden någonstans.

Byt kod regelbundet.

Bank på telefon – så funkar det

Flera banker har banktjänster över telefon. Dygnet runt kan kunderna med hjälp av enkel självbetjäning flytta pengar mellan sina egna konton eller till andras konton. För att logga in använder man i många fall bara sitt personnummer och en egen vald kod på fyra siffror.

Bankerna försöker hela tiden hitta system för att hindra bedrägerier. System som automatlarmar om man bryter tidigare mönster till exempel.