Kraftigt jordskalv i Japan

8.44: Marken började skälva norr om Tokyo

Foto: AP
vägen rasade Ett kraftigt jordskalv drabbade Japan på lördagen. Två personer dog.
NYHETER

Ett kraftigt jordskalv skakade på lördagen norra Japan. Minst nio personer omkom.

Jordbävningen har även fått vatten med en mindre mängd radioaktivt material att läcka ut i ett kärnkraftverk i Fukushima. Det rapporterar Reuters. Enligt Tokyo Electric har inget radioaktivt material läckt ut ur kraftverket.

Två kvinnor och en man hittades på söndagen döda i ruinerna av ett 400 år gammalt värdshus vid en rekreationsort i anslutning till heta källor. Därmed har nio personer konstaterats omkomna i jordbävningen.

Ytterligare fyra personer tros ligga begravda under värdshuset, som jämnades med marken i skalvet.

Dussintals skadade

Klockan var 8.44 på morgonen, lokal tid, när marken började att skälva cirka 40–50 mil norr om huvudstaden Tokyo. Några sekunder innan hade NHK varnat sina tittare för skalvet som tv-stationen fått besked om tack vare ett nytt varningssystem.

Motorvägar i det skalvdrabbade området i Iwate och Miyagi stängdes och höghastighetståg stoppades automatiskt. I Tokyo skakade byggnader, men Tokyo Electric, som driver kärnkraftverk i Fukishima, strax norr om Miyagi, meddelade att driften i reaktorerna inte påverkats.

Ingen tsunamivarning utfärdades av japanska myndigheter. Men det amerikanska tsunamivarningscentrumet för Stilla havet sade att det var risk för lokala flodvågor som kan orsaka förstörelse inom tio mil från skalvets epicentrum. Men på eftermiddagen hade ingen tsunami registrerats.

Ingen förödelse

Efter skalvet kom rapporter om skador på byggnader och bränder men ingen omfattande materiell förödelse.

– Jag såg några sönderslagna fönster och takpannor, men inga kollapsade byggnader, sade ett ögonvittne till tv-stationen NHK.

Japans meteorologiska institut sade att skalvets centrum var 50 mil norr om Tokyo, på ett djup av tio kilometer. Amerikanska Geological Survey rapporterade att magnituden var 6,9 och dess epicentrum 39 mil norr om huvudstaden.

Japan har drabbats av omkring en femtedel av alla skalv med en magnitud på sex eller mer. Men landets infrastruktur är byggt för att tåla svåra påfrestningar.

I oktober 2004 omkom 65 personer och fler än 3 000 skadades när norra Japan skakades av en jordbävning med en magnitud på 6,8. Det var det dödligaste skalvet sedan 1995 då fler än 6 400 personer omkom i ett kraftigt skalv i storstaden Kobe.

TT