Jazzmusikern Esbjörn Svensson är död

Omkom i en dykolycka

Esbjörn Svenssons trio Från vänster trummisen Magnus Öström, i mitten den omkomne Esbjörn Svensson och till höger basisten Dan Berglund.
NYHETER

Jazzmusikern Esbjörn Svensson har omkommit efter en dykolycka utanför Stockholm.

Den tragiska olyckan inträffade på lördagseftermiddagen på Ingarö i Värmdö.

Esbjörn Svensson var ute och dök med några kamrater då han försvann. Efter en stund hittades han på botten. Han fördes svårt skadad med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset, men hans liv gick inte rädda.

"Svårt att ta till sig"

Bandets talesperson Dragana Maksimovic:

– Våra tankar går till hans fru och två barn samt till hans mångåriga vänner och gruppmedlemmar Dan Berglund och Magnus Öström. Det finns inga ord att beskriva den sorg som drabbat familjen. Det är svårt att förstå vad som har hänt. Svårt att ta till sig.

Omständigheterna ska utredas

Polisen kommer att utreda alla omständigheter kring dödsolyckan för att se vad som hände. Dyktrustningen ska undersökas och vittnen förhöras.

FAKTA

Hyllad världen över

Redan som barn upptäckte Esbjörn Svensson musik tillsammans med sin grannkamrat Magnus Öström. Under åttiotalet fortsatte killarna med sitt intresse på Musikhögskolan i Stockholm. Tillsammans med Dan Berglund bildade de senare Esbjörn Svenssons Trio.

Trion släppte sin debutskiva 1993 och gjorde sig snart ett namn på den svenska musikscenen. Under åren har de vunnit åtskilliga priser och utmärkelser, där Esbjörn Svensson själv även har tilldelats en grammis som ”Bästa kompositör”.

e.s.t. har under åren legat på försäljningslistor världen över, samt fyllt ut stora konserthus i Europa.

Trion har kallat sig ”ett popband som spelar jazz” och hyllas som innovativa av såväl kritiker som publik, världen över.

Esbjörn Svensson har jobbat med svenska artister som Victoria Tolstoy, Nils Landgren och Peter Jöback.

ARTIKELN HANDLAR OM