Ovisst om nya e.s.t-skivan

Var planerad till september

NYHETER

När beskedet om Esbjörn Svenssons död kom hade gruppen nyligen avslutat arbetet med nya skivan Leucoyte.

Släppet var planerat till september. Hur det nu blir är inte bestämt.

Esbjörn Svensson Trio grundades 1993. När beskedet om huvudmannens död kom hade gruppen nyligen avslutat arbetet med sitt tolfte album, Leucoyte.

– Trion var fantastiskt nöjd över arbetet. Jag vet att de kände en riktig kick under arbetet med skivan. Men jag vill inte lägga orden i munnen på Magnus Öström och Dan Berglund. De får berätta mer om skivan när de är redo för det, säger bandets talesperson Dragana Maksimovic.

Ovisst om släppet

Skivsläppet var planerat till september. Vad som nu kommer att ske är oklart.

– Vi måste ta oss igenom den första chocken innan vi fattar något beslut. Skivan ligger färdig på mitt bord. Men vi får se vad familjen och bandmedlemmarna vill göra. Allting är lagt åt sidan.

"Inte bara för äldre herrar"

Dragana Maksimovic poängterar att Esbjörn Svenssons död är en stor förlust för svensk musik:

– Esbjörn Svenssons Trio gjorde något helt fantastiskt för svensk jazzmusik. Kompositionerna var fantastiska, de tog in rocken och förde ut musiken till en helt ny publik. De tog sig även an presentationen av musiken på ett helt nytt sätt. De spelade på nya ställen och banade väg för många nya band.

– Med tanke på att de blev så framgångsrika kom jazzen att bli något som inte längre bara var för äldre herrar, säger hon.