”Alla blev hans vänner”

1 av 3 | Foto: ANDERS CARLSSON
Bo Sundström.
NYHETER

Kollegor och vänner sörjer Esbjörn Svensson efter det tunga beskedet om att han förolyckats.

– Sverige har förlorat ett av sina största namn inom jazzmusiken någonsin, säger Lars Wihk som under flera år var trions manager.

– Esbjörn var musikaliskt intelligent och utvecklade jazzen genom att han vågade blanda in pop och hårdrock i sin musik, säger Wihks.

– Han var ett stort namn i Europa och hade kunnat bli en av de största i världen om han hade fått leva. Esbjörn var nyfiken, generös och hade respekt för sin publik. Alla blev hans vänner på något sätt. Det som hänt är oerhört tragiskt, både för hans familj och för musikerna i bandet.

Bo Sundström, sångare i Bo Kaspers orkester:

– Jag är bedrövad och mina tankar går till Magnus, Danne och familjen.

– Vi har känt varandra i många år. Vi spelade ihop under nittiotalet. Jammade i band som alla andra.

Peter Jöback, artist som samarbetat med Esbjörn Svensson:

– En fruktansvärd tragedi. Mina tankar går förstås till hans familj. Sverige har förlorat en av sina största musiker.

Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy:

– Det finns inga ord. Det är totalt fullkomligt overkligt. Jag är fruktansvärt ledsen. Man vill bara lägga sig ner på marken och skrika.

Tolstoy träffade Esbjörn Svensson 1994 och började jobba tillsammans.

– Vi har känt varandra sedan dess. Han var helt nyskapande och förde jazzen till oanade höjder. Större än vilken popstjärna som helst i Sverige. En stor förebild för många. Hans musik kommer alltid att leva vidare. Det bästa vi hade har försvunnit.

– Nu tänker jag på hans familj, de är hos mig hela tiden.

Freddie Wadling, sångare i Fläskkvartetten, har arbetat med Esbjörn Svensson, bland annat på skivan ”En skiva till kaffet” 1999:

– Det som hänt är fruktansvärt. Det är en otrolig förlust. Han var den främste av nu i Sverige levande jazzmusiker. Man får vara glad att man har fått jobba med honom och lära känna honom, säger han till Aftonbladet.

Beskedet om Esbjörns död kom som en mycket tung chock.

– Han var den bästa utav människor. Det blir ett stort tomrum. Och hur ska det gå för hans familj? Jag skickar mina kondoleanser till dem.

Martin Östergren, pianist och musiker:

– Jag är helt chockad, det är jätteläskigt. Vi har arbetat en del ihop och han var en fantastisk pianist. Jag har alltid diggat honom. Det märktes tidigt vilket driv han hade. Han var helt enorm.

Martin Östergren sänder nu sina tankar till Esbjörns familj.

– Mer än något annat är det en fantastisk person som gått bort. Det är ruskigt.

aftonbladet.se