Lastbilsbrand i Årstatunneln

NYHETER

En kraftig brand i förarhytten på en lastbil har stoppat all trafik i tunneln mellan Gullmarsplan och Årsta i södra Stockholm.

När branden var släckt fanns inga uppgifter om personskador.

Det kan dröja innan det går att köra i tunneln igen, trots att lastbilsbranden är släckt.

Enligt räddningstjänsten kan det behövas en inspektion av Vägverket efter det att hela tunnelsystemet har genomsökts av brandmän. Dessutom måste den brandskadade lastbilen och andra fordon som kan ha fastnat i tunneln bärgas. Vid 16-tiden beräknade man att trafiken ska kunna släppas på igen klockan 18.30.

Under kontroll

Robert Eriksson, stabschef på Storstockholms räddningscentral, bekräftar vid klockan 15.30 att läget är under kontroll.

Larmet om branden inkom till polisen klockan 14.16. Den brinnande lastbilen stod omkring 300–400 meter ned från mynningen på tunnelröret, vid Gullmarsplan, enligt Eriksson, som berättar att enheter från fyra brandstationer jämte två ledningsfordon deltog i släckningsarbetet.

För att möjliggöra evakuering på egen hand före det att insatsen var på plats beslöt Eriksson att tillåta fullt pådrag på ventilationen i tunnelröret i ett tidigt skede.

– Det är inte bra att dra ned frisk luft. Men samtidigt handlar det om livräddning. Man måste få ut röken i fall att folk är fast, säger han.

Branden angreps från nödutgångarna, som kopplar samman det brandhärjade röret med ett intilliggande rör i motsatt riktning.

– Vi har evakuerat folk som var fast där nere. Men jag har ingen aning om hur många det var, säger Eriksson.

Fordon kvar

Hur många andra fordon som blivit kvar i samband med branden vet han inte.

– Vi har evakuerat folk från tunneln och nu pågår sökning efter folk i hela tunnelsystemet, från Gullmarsplan till Årsta. Vi säkerställer att inga är kvar i tunneln. Det är ett par kilometer, säger Eriksson.

SOS Alarm skickade en ambulanshelikopter, en akutbil och en ambulans till branden. Men enligt driftsledaren på SOS Alarm hade vid 15-tiden, när branden var släckt, ingen förts till sjukhus.

Det finns ingen misstanke om brott.

– Föraren har sagt att lastbilens generatorlampa började lysa, sedan slog bromssystemet in och fordonet stannade. Han gick ut för att undersöka vad som hänt och såg då hur det brann under motorhuven, säger Ann-Charlotte Wejnäs, vid polisens länskommunikationscentral.