Gisslandrama i Nederländerna

Gärningsmannen misstänks vara beväpnad

Foto: AFP/ANP
En utbränd bil använades som skenmanöver.
NYHETER

En beväpnad man har tagit fem personer som gisslan i stadshuset i staden Almelo i östra Nederländerna, uppger den holländska polisen i Almelo.

– Polisen förhandlar just nu med mannen. Vad vi vet har ingen i gisslan kommit till skada, säger Jan Camphuis vid Almelopolisen till aftonbladet.se.

Enligt den holländska radion NOS ska den misstänkte gärningsmannen vara en caféägare som är inblandad i en juridisk tvist med staden. Han hade förlorat sitt tillstånd att driva serveringen.

Mannen tros vara beväpnad med en pistol. En person i gisslan är enligt NOS en kommunalpolitiker.

– Han verkar vara samarbetsvillig, så vi hoppas att det här går snabbt, säger Jan Camphuis vid 16.30-tiden.

Brand i café

Enligt polisen som larmades om det misstänkta gisslandramat vid 11.20-tiden brinner det i ett intilliggande cafe som drivs av den misstänkte gärningsmannen. RTV Oost rapporterar dock att branden är under kontroll.

Rapporterar gör gällande att den misstänkte gärningsmannen som skenmanöver satte eld på sin egen bil för att ta sig in i stadshuset. BNR Nieuwsradio rapporterar att en utbränd bil står parkerad utanför stadshuset och den närmaste omgivningen är avspärrad med röd-vita plastband. Polis, räddningstjänst och kristeam är på plats vid stadshuset.

Polisen osäker

Polisen arbetar med att försöka ta kontakt med gisslantagare och försäkra sig om hans identitet, uppger polisens taleskvinna Elly Sjauw. Enligt henne är man fortfarande osäkra på antalet personer som hålls gisslan av den misstänkte gärningsmannen.

Staden Almelo i provinsen Overijssel har cirka 70 000 invånare och är belägen cirka 16 mil öster om Amsterdam, nära gränsen mot Tyskland.

Mer information inom kort.