”Jag var alldeles yr”

Körde in i två meter rök – sedan fick han åka till sjukhus

Passerade Det brände på kinden när jag körde förbi, säger André Alshammar som tog den här bilden på den brinnande lastbilen.
NYHETER

När Tobias Bejerdal körde in i Årstatunneln hade det redan blivit två meter tjock rök därinne. Han var en av de sista som kunde ta sig ut med bil – sedan fick han åka till sjukhus.

– Det stack i näsan och lungorna. Jag var alldeles yr.

Först såg det ut som smog, men en bit in i tunneln var det var två meter tjock rök i taket. Lite längre fram såg Tobias den brinnande lastbilen. Då började folk hoppa ur sina bilar och springa mot nödutgångarna.

– Det var totalt kaos. Jag var nog den sista som körde ut. Jag tog mig förbi lastbilen men såg ingenting förrän jag kom ut. Då rann ögonen, det stack i näsan och lungorna och jag fick åka till sjukhus.

Måste vetat att det brann

Tobias fick ta blodprov och kontrollera lungorna på Karolinska sjukhuset. Efter några timmars observation fick han åka hem.

– Mest arg är jag på Vägverket som lät folk åka ner i tunneln så lång tid efter branden. 30-skyltarna lyste så de måste vetat att det brann.

"Adrenalinet började pumpa"

André Alshammar var en av de första som kom körande i tunneln när skyltarna i taket började signalera ”utrym tunneln”.

– Först fattade man inte allvaret. Men sen såg jag branden, och det är klart, adreanlinet började pumpa, säger han till aftonbladet.se.

Kände värmen

– Chauffören verkade precis ha hoppat ur, han stod bredvid lastbilen och när vi körde förbi kändes värmen in i vår bil. Det var så det brände på kinden.

Tack vare att han hörde till de första kunde han ta sig ur tunneln rätt snabbt, vid avfarten mot Hammarby sjöstad.

Helt svart

Henrik Jovelou, 21, körde in i tunneln strax efter att olyckan inträffat. Väl inne i tunneln förstod han att något var fel. Plötsligt blev det helt stopp i trafiken och han hörde sirener från polis- och brandbilar.

– Det var fruktansvärt mycket rök. Jag såg bilen framför men inte längre, säger Henrik.

På radion uppmanade man trafikanter att lämna bilen i tunneln och utrymma.

Henrik passerade den brinnande lastbilen på väg ut. Han beskriver hur det var helt svart i tunneln.

– Jag var 5-10 meter från lastbilen men kände hur det brände på armen – trots att jag satt inne i min lastbil.