Farliga droger säljs på svensk sajt

Pirate Bay-grundaren har registrerat hemsidorna

NYHETER

På hemsidor som registrerats av Gottfrid Svartholm Warg, grundare av fildelningssajten Pirate Bay, säljs GBL och Fenazepam.

Två farliga preparat som ännu inte har narkotikaklassats.

En av sajterna har polisanmälts av Folkhälsoinstitutet, skriver DN i dag.

I människokroppen omvandlas rengöringsmedlet GBL till den narkotikaklassade drogen GHB. Preparaten har sedan 2003 orsakat minst 20 dödsfall.

Sedan tre år tillbaka omfattas GBL av lagen om hälsofarlig vara. Det är inte tillåtet att importera eller förvara GBL. Trots det säljs drogen på en hemsida, registrerad av Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, i förpackningar i storleken 150 till 600 milliliter.

Enligt DN står det på hemsidan att medlet kan användas till att ta bort bromsdamm från bilfälgar. Samtidigt lovar säljaren att den platta flaskan skickas i ett "diskret kuvert" direkt hem till kunden.

Polisanmält

Folkhälsoinstitutet ger tillstånd för försäljning av substanser som är viktiga för industrin men som också kan användas som droger. Institutet har nu polisanmält sajten eftersom tillstånd för deras försäljning saknas.

– De som har tillstånd säljer inte GBL i små förpackningar på internet utan i stora mängder till industrin där medlet kan användas vid plasttillverkning. Säljaren måste dessutom förvissa sig om att köparen har tillstånd att inneha substansen, säger Anders Persson, handläggare på Folkhälsoinstitutet, till DN.

Svårdoserat

Det starka lugnande och sömngivande medlet Fenazepam har nyligen läkemedelsklassats och kommer snart även att narkotikaklassas. Medlet som är mycket svårdoserat, säljs på en sajt registrerad av Svartholm Förvaltning, avslöjar DN.

På sajten uppmanas köparen att "mäta upp en liten hög på toppen av en knappnål" vid dosering.

Båda sajterna ligger på webbhotellet PRQ, som ägs av Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij.

– Det är polisen som avgör vad som är lagligt. Vi lägger inte någon moralisk värdering i vad våra kunder gör. Vi hyllar det fria ordet, säger Gottfrid Svartholm Warg till DN.

Han berättar att hans företag registrerar domäner åt kunder som inte vill synas och att man därigenom garanterar kundens anonymitet.

Tillståndsbrott

Rikskriminalens narkotikapolis har beställt varor från GBL-sidan och polisens tester har visat att flaskorna innehöll det farliga medlet.

– Eftersom GBL inte är narkotikaklassat kan vi inte stoppa hemsidan genom att hävda brott mot narkotikalagen. Det är bra att försäljningen nu anmälts som ett tillståndsbrott, även om det betraktas som ett betydligt mindre allvarligt brott, säger kriminalinspektör Cecilia Fant.