Politisk strejk ska sätta press på Sydkoreas regering

600 000 person kan tas ur arbete under en dag

Foto: AFP
NYHETER

Protesterna i Sydkorea har varit omfattande sedan regeringen beslutade att återigen öppna upp för import av kött från USA.

Demonstrationer har pågått varje dag sedan i april.

I dag varslade det sydkoreanska fackförbundet KCTU om en endagsstrejk.

Det stora sydkoreanska fackförbundet KCTU varslade på tisdagen om en endagsstrejk den 2 juli i protest mot regeringens politik. Förbundet organiserar 600 000 medlemmar inom bland annat bilindustri, sjukvård och finansbolag.

Strejken är en protest mot president Lee Myung-Baks planer på privatiseringar och ekonomiska reformer. Den är också en missnöjesyttring riktad mot Lees beslut att åter öppna för import av amerikanskt kött.

Demonstrerat i två månader

Sedan regeringen i april slutit avtal med USA om köttimporten har det hållits dagliga demonstrationer i Sydkorea, där kritiker varnar för risken att kött smittat av galna kosjukan ska nå landet.

Sydkoreas regering har samtidigt pressats av tiotusentals lastbilschaufförer och byggnadsarbetare som strejkat i protest mot ökade bränslekostnader och för högre löner.

Försöker lugna

På tisdagen meddelade samtidigt utrikesministeriet i landet att samtalen mellan Sydkorea och USA om reglerna för import av kött hade flyttats fram.

President Lee försöker nu lugna folket genom att förbjuda import av kött från djur som vid slakten var äldre än 30 månader, eftersom smittan oftast hittas i äldre djur, uppger den amerikanska nyhetsbyrån AP.