Nu ska isbjörnen Ófeig räddas

Andra isbjörnen på två veckor som kommer från Grönland till Island

utamattad Ófeig upptäcktes under måndagen av en tolvårig flicka efter sin långa resa. Han ska ha varit väldigt trött, och somnat en halvtimme efter att han nådde land.
NYHETER

På tisdagen landade ett flygplan på Island – med en dansk veterinär och en jättelik bur ombord.

Uppdraget: Rädda isbjörnen Ófeig.

För mindre än två veckor sedan tog sig en isbjörn hela vägen från Grönland till Island. Djuret, som fick namnet Björn Björnesson, avlivades eftersom den ansågs utgöra ett hot mot de boende i området.

I måndags hände det igen – en isbjörn tog sig i land vid Skajinn på norra Island. Isbjörnen upptäcktes av 12-årig flicka, som var ute med sin hund.

40 mil

Den pälsklädde turisten är trött efter den långa resan – 40 mil fågelvägen – och tycks inte ha några ambitioner på att ge sig in på mer tätbefolkad mark.

Björnen verkar vara nöjd med att mumsa på ägg i fågelreservatet, där den steg i land.

Mycket tyder på att isbjörnen, som getts namnet Ófeig, inte kommer att gå samma öde till mötes som Björn Björnesson. Myndigheterna har skickat en Boing 737 till Danmark för att hämta en veterinär från Köpenhamn zoo och en djurbur.

Ekipaget landade på Island i dag och veterinären ska tillsammans med isländska experter bestämma Ófeigs öde.

Senare under kvällen kommer björnen troligtvis skjutas med en bedövningspil och placeras i buren.

Nästa Danmark

Men björnen kan ha sett Grönland för sista gången. Det finns flera faktorer som göra det svårt för isbjörnen att återvända. De lokala myndigheterna måste till exempel gå med på att björnen placeras i området.

– Det är ingenting man bara gör. Och det behöver inte vara det bästa för björnen. Att komma till ett område som den inte känner till kan vara en förvirrande upplevelse, säger Bengt Holst, biträdande chef vid Köpehamn zoo, till danska tidningen Ekstrabladet.

Det kan däremot bli aktuellt att flyga djuret till Köpenhamn zoo.

– Om det är en ung hona kan hon få plats här. Men inte om det är en hanne, säger Holst till tidningen.