51 döda i bilbomb i Bagdad

NYHETER

51 personer har dödats i en bilbomb i Bagdad, uppger Reuters.

Minst 75 personer skadades också när bilbomben exploderade nära en stor marknadsplats.

En bilbomb vid en marknadsplats i Bagdad krävde på tisdagen minst 51 människors liv. Omkring 75 skadades i attentatet som är det blodigaste i Iraks huvudstad på flera månader.

Explosionen inträffade intill den största marknaden i den huvudsakligen shiamuslimska stadsdelen al-Hurriya i nordvästra Bagdad. Trängseln är normalt stor på platsen sent på eftermiddagen, då folk gör sina inköp på vägen hem.

Ett 20-tal butiker brann efter explosionen och ett flervåningshus var helt raserat. Ambulanser for i skytteltrafik med de skadade.

Under 2006 och 2007 genomfördes många mycket stora sprängdåd som krävde otaliga liv i Bagdad. Men på senare tid har det varit lugnare, särskilt sedan en vapenvila den 10 maj satte punkt för strider som hade rasat i flera veckor mellan irakisk militär och shiamilis.

Hot mot shiamilis

Tidigare på tisdagen gjorde den irakiska armén klart att man åter är redo att gå till attack mot shiamiliser, denna gång i staden Amara. Om miliserna inte lämnat in sina vapen på torsdagen skrider militären till verket, hette det.

– Militären är fullt utplacerad för att garantera total kontroll över staden och inte lämna några möjligheter för de militanta att fly, sade general Nasir al-Abadi på försvarsdepartementet.

Amara ligger i provinsen Maysan i södra Irak, på gränsen till Iran.

I söndags gav premiärminister Nuri al-Maliki miliserna fyra dygn på sig att ge upp. Irakiska armén har därefter långtgående befogenheter för att sätta stopp för vad al-Maliki kallar ”kaoset” i provinsen. Inga specifika målgrupper pekas ut men flera av dem som verkar i området tros lyda under den hårdföre shiitiske milisledaren Muqtada al-Sadr.

Amara är ett starkt fäste för al Sadrs Mahdiarmé, som i det närmaste tog kontroll över staden kort efter det att britterna lämnat över ansvaret för säkerheten i Maysan till irakiska styrkor i april 2007.

Vapensmuggling

USA hävdar att vapen från närliggande Iran smugglas via Amara.

Soldater och stridsvagnar har placerats ut i staden, som har 250 000 invånare. En säkerhetskälla i staden säger till Reuters att milismän har kastat sina vapen i floder och på gator i stället för att lämna in dem på polisstationer, flygplatsen och andra insamlingsplatser.

Så sent som i mars gick irakiska armén till attack mot shiamiliser i Basra i södra Irak och i Bagdadförorten Sadrstaden, med hundratals döda som följd. Rädsla finns för ett liknande blodbad i Amara. Muqtada al-Sadr själv har dock uppmanat Mahdiarmén att inte bjuda armén motstånd.