Som en älskad kompis i rutan

1 av 2
Så minns vi Ingela Agardh Det kompetenta nyhetsankaret, den folkkära tv-profilen, det bullrande skrattet, den säregna frispråkigheten. Sverige har förlorat en stor personlighet.
NYHETER

Hon hade ett säreget skratt.

Vågade bjuda på sig själv.

Ingela Agardh var tv-profilen som genom åren blev allt mer folkkär som en älskad kompis till tv-tittarna.

Det är inte så tv:s nyhetsankare normalt brukar uppträda.

Det är kanske inte heller så vi normalt vill ha dem.

Kanske är det så att de som berättar om de viktiga saker som har hänt i världen i tv varje kväll, de ska vara lite annorlunda. Strikta och myndiga. Lite förmer. Inte sådana som man riktigt vågar hälsa på om man möter dem på gatan.

Under åren på Aktuellt fogade sig väl också Ingela Agardh hyfsat väl i den rollen.

När hon fick lite mer spelrum, i SVT:s morgonsoffa, fick vi möta den riktiga Ingela Agardh.

Hon med det där befriande, lite säregna och rätt högljudda skrattet.

Det gjorde oss i tv-soffan på gott humör att en programledare vågade reagera så kraftigt på något som någon sa. Det gjorde att den som blev intervjuad slappnade av och inte sällan blev mer frispråkig.

Vågade vara personlig

Och sedan har det rullat på. Fram till dess att hon slutade på SVT blev Ingela Agardhs insatser i rutan allt mer personliga. Hon skämdes aldrig för att prata om sina egna depressioner, sina egna sjukdomar. Eller att hon för att koppla av ägnade sig åt något så enkelt – och för hennes generation kanske lite ovanligt – som tv-spel.

 I en blandning av genuin öppenhet och journalistisk list, förvandlade hon ofta intervjuerna till något som snarare bör kallas frispråkiga samtal.

Och hon hade förmågan att ställa precis de frågor man själv hade velat ställa. Tv-stjärnan som ställföreträdande tv-tittare.

Populariteten minskade inte direkt när hon tillsammans med höjdhopparen Stefan Holm tävlade – och vann – hos Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg i populära frågeleken ”På spåret”.

Nu har hennes röst tystnat.

Hennes sjukdom gjorde att döden inte kom som en överraskning. Hon pratade om det öppet i en intervju i Aftonbladet för inte så länge sedan.

Modiga erkännande

I går, några timmar efter att Ingela Agardh somnat in, sände SVT en inspelad intervju med henne. Trots allvaret i samtalet med Lena Allerstam – den obotliga cancern, den obönhörliga döden – var det som om Ingela Agardh inte kunde låta bli att sammanfatta sitt liv med väldigt mycket galghumor.

Det är modigt att i det som hon naturligtvis visste blir hennes eftermäle, erkänna att hon vid två klassiska nyhetshändelser höll på att för Aktuellts räkning fatta beslut som var helt uppåt väggarna.

Ingela Agardh blev bara 59 år. Men som hon har sagt i en tidigare intervju: ”Det är inte den som lever längst som vinner”.

Och folkets kärlek hade hon ju vunnit för länge sedan.