Så minns vännerna SVT-profilen

NYHETER

En förebild – kunnig och med en fantastisk förmåga att tränga igenom tv-rutan.

Så minns kollegorna Ingela Agardh.

– Hon var en extremt levande människa som förmådde att förmedla det mest privata så det blev allmängiltigt, säger Eva Hamilton, vän och vd för Sveriges Television.

Ingela Agardh hann med mycket under sin karriär. Mest känd kanske hon blev som nyhetsankare i Sveriges Televisions "Aktuellt" men hon gjorde även inhopp som programledare för SVT:s "Gomorron Sverige" och medverkade i "På spåret".

– Det var en fantastisk mediemänniska och en oerhört sympatisk person. Hon utstrålade integritet och humor, vilket är väldigt bra kombination, säger programledaren Ingvar Oldsberg.

"Varm och glad"

År 2004 vann hon och höjdhopparen Stefan Holm finalen. Team Holm/Agardh tävlade tillsammans i två säsonger.

– Jag kommer framför allt minnas hennes skratt. Hon skrattade ofta och var väldigt positiv, varm och glad. Efter "På spåret" har vi hörts via sms och skickat julkort till varandra, säger Stefan Holm.

Han fortsätter:

– Vi kompletterade varandra väldigt bra i "På spåret". Hon var en äldre kvinna och jag en yngre man och vi hade olika områden vi var bra på. Hon var väldigt bred i sitt kunnande och visste det mesta om politik.

"Vanlig människa"

I många år arbetade Agardh på SVT. 2000 sa hon upp sig och började arbeta som moderator och föredragshållare.

– Hon var en extremt levande människa som förmådde att förmedla det mest privata så det blev allmängiltigt, säger Eva Hamilton, vd för Sveriges Television, som också kände Ingela privat.

Hon fortsätter:

– Många identifierade sig med henne. Hon utgav sig aldrig för att vara något annat mer än vanlig människa men hon var väldigt ovanlig, hon var modig och lyckades formulera livets alla mötespunkter av sorg, glädje och liv.

– Mitt sista och starkaste minne av Ingela var intervjun som hon gjorde för SVT för två månader sedan som handlade om hennes nya tro. Hon satt där med sitt korta hår som just växt ut och förmedlade på sitt dråpliga och varma sätt hur hon som rationell journalist hade drabbats av gudstro. Det var svårt att inte lyssna och bli djupt berörd.

Nyhetsankaret Bengt Magnusson beskriver Ingela Agardh som "en stor kvinnlig förebild".

– Hon hade en auktoritet i rutan och en fantastisk förmåga att tränga igenom. Hon hade en oerhörd kunskap och samtidigt glimten i ögat.