Trebarnsfar misstänks ha våldtagit tio kvinnor

Tog sig in i sovrum på natten

NYHETER

Mannen smög sig in i lägenheterna nattetid. Kvinnorna väcktes av en kniv mot halsen.

Serievåldtäktsmannen spred skräck i Göteborg.

Fjorton år efter den första attacken har nu en 46-årig trebarnsfar anhållits misstänkt för sammanlagt tio våldtäkter.

Natten mot julafton 1994 överfölls en kvinna och våldtogs hemma i sitt sovrum av en maskerad man.

Det var den första i en rad våldtäkter i nordöstra Göteborg. Mönstret var detsamma. En man smög in genom ett öppet fönster eller en öppen balkongdörr. Utom ett par gånger när han slog till utomhus.

Åratals jakt

De följande fem åren våldtogs åtta kvinnor och polisen misstänkte att det rörde sig samma gärningsman. Men trots intensiv polisspaning, plus att han tre gånger efterlystes i tv-programmet ”Efterlyst”, kunde mannen inte gripas.

1999 upphörde våldtäkterna plötsligt. Samma år hade 46-åringen dömts till rättspsykiatrisk vård för ett annat brott, skriver Göteborgs-Posten. När mannen kom ut igen fortsatte han i Norge.

Men till skillnad från den svenska polisen lyckades de norska kollegorna gripa serievåldtäktsmannen. Enligt Göteborgs-Posten dömdes han 2003 av Oslo tingsrätt för våldtäkt.

Började igen

2005, ett år efter att han frigivits, var 46-åringen tillbaka där han började. Två kvinnor överfölls i sina hem i Göteborg och våldtogs. Polisen misstänkte samma gärningsman som tidigare.

Men trots att 46-åringen dömts i Norge kopplade ingen ihop honom med våldtäkterna i Göteborg.

Först i år, när mannen satt på häktet i Borås, misstänkt för narkotikabrott, jämfördes hans dna med de spår som hittats efter våldtäktsbrotten. Nu är han anhållen.

Misstänkt för tio våldtäkter och ett våldtäktsförsök.