”Visa honom ingen nåd”

NYHETER

Under tio år smög sig trebarnspappan in hos sovande kvinnor i Göteborg och våldtog dem – utan att åka fast.

2003 dömdes han i Norge för att ha våldtagit en kvinna i Oslo.

"Kill, don't tell", sa mannen innan han påbörjade våldtäkten.

Polisen misstänker att den 46-årige trebarnspappan våldtog sitt första offer i Göteborg natten mot julafton 1994. De följande fem åren våldtogs åtta kvinnor, troligtvis av samma gärningsman.

Tillvägagångssättet var detsamma – i de flesta fall överfölls kvinnorna i sina hem nattetid.

1999 upphörde våldtäkterna.

Kökskniv

Fyra år senare, 2003, dömdes 46-åringen för en våldtäkt och ett våldtäktsförsök i Oslo.

I oktober 2002 överföll mannen en kvinna i 25-årsåldern inne i ett cykelförråd vid hennes bostad, skriver norska tidningen Dagbladet. Han tryckte upp henne mot väggen och förklarade att han var beväpnad men en kökskniv.

"Kill, don't tell", sa han och frågade dessutom hur gammal kvinnan var.

Under själva samlaget hade hon hela tiden en kniv mot strupen. Offret berättade under rättegången att hon tänkte "är detta slutet?"

Efter 10-15 minuter lyckades kvinnan slita sig loss. Hennes sambo var hemma i lägenheten och såg från fönstret hur mannen sprang från platsen. Pojkvännen sprang efter men mötte en annan kvinna på vägen, som gärningsmannen försökt våldta – direkt efter attacken i cykelförrådet, skriver Dagbladet.

46-åringen greps kort därpå av polisen.

Fängelse

Under rättegången sa mannen att han var i ett psykotiskt tillstånd när han våldtog kvinnan – men en rättspsykiatrisk undersökning motbevisade påståendet. Han dömdes till tre års fängelse.

2005, ett år efter att han frigivits, var 46-åringen tillbaka i Göteborg.

Ytterligare två kvinnor våldtogs i sina hem.

Det norska våldtäktsoffret, som i dag är 30 år, tycker att det är beklagligt att fler kvinnor fallit offer för mannen.

– Nu måste polisen se till att han inte släpps ut igen. Visa honom ingen nåd, säger hon till Dagbladet.

Vice chefsåklagare Annette Olsson begärde på onsdagseftermiddagen mannen häktad för grova våldtäkter och våldtäktsförsök, uppger TT.

Häktningsförhandling hålls vid Göteborgs tingsrätt på torsdagseftermiddagen.

FAKTA

Kända serievåldtäktsmän

I maj i år dömdes en 24-årig man till sex och ett halvt års fängelse för sex fall av våldtäkt och försök till våldtäkt i Stockholmsområdet. Han greps efter en överfallsvåldtäkt i Flemingsberg.

En 25-årig man dömdes i januari i år till sju års fängelse för tre våldtäkter och fyra våldtäktsförsök på Västkusten och i Lund. Mannen överföll kvinnorna när de var ute och promenerade eller joggade.

Hagamannen i Umeå, Niklas Lindgren, dömdes i oktober 2006 till 14 års fängelse för sex överfallsvåldtäkter och två mordförsök i Umeå mellan 1996 och 2005.

Den så kallade hivmannen, Mehdi Tayeb, häktades i sin frånvaro 1998 och är numera internationellt efterlyst, misstänkt för bland annat grov våldtäkt. Han misstänks ha haft oskyddat sex med 130 kvinnor och två män, varav flera ska ha våldtagits.

(TT)