Här finns de bästa eleverna

Ydre, Danderyd och Lysekil toppar listan baserad på betyg och nationella prov

NYHETER

Eleverna i Ydre, Danderyd och Lysekil visar bäst skolresultat i landet.

Topplistan visar att det inte finns något tydligt samband mellan dyr utbildning och höga betyg.

Rankningslistan är sammanställd av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och baseras på betyg och resultat i nationella prov för årskurs 9 förra året. På plats fyra till och med tio återfinns Båstad, Sotenäs, Valdemarsvik, Nacka, Hammarö, Tjörn och på tionde plats Arjeplog. Både glesbygd och storstad finns alltså representerade och kanske väcker listan viss förvåning, bedömer SKL:s vd Håkan Sörman.

– Många tror kanske att kommuner med höga inkomster bland föräldrarna skulle komma i topp. Men det är inte alltid så. Många andra kommuner når mycket goda resultat utan att ha den befolkningsstrukturen, säger han.

Pengar

Så vad förenar de tio bästa kommunerna? SKL har inget svar, men hoppas att den öppna jämförelsen väcker nyfikenhet och diskussioner. Men en sak är tydlig: det finns ingen given koppling mellan resultat och pengar. Glesbygdskommunen Ydre i Östergötland har höga kostnader, Danderyd i Stockholms län har låga.

– Ofta tror man att mer pengar löser frågan, men så är det inte, säger Sörman.

SKL kan inte heller se något tydligt samband mellan hög andel behöriga lärare och bra skolresultat – ett resultat som ska analyseras närmare.

– Jag tycker det är ganska självklart att en god lärarutbildning är en grund för ett bra lärarjobb, säger Sörman.

Forskning

SKL:s rapport omfattar en rad olika specifika jämförelser mellan kommunerna, bland annat resultaten i matematik. I hela två tredjedelar av kommunerna gick det sämre för niondeklassarna i det nationella provet 2007, jämfört med föregående år. En indikation på att lärarna kan behöva fler olika metoder för att nå eleverna, enligt Sörman.

– Jag tycker att hela samhället ska lägga forskningsresurser på detta. Vi har alldeles för lite forskning om vilka metoder som är framgångsrika, speciellt när det gäller matematik, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM