236 miljoner vänner – men ändå singel

Tom Anderson, grundare av Myspace: – En hel del förhållanden har nog uppstått och tagit slut på grund av Myspace

NYHETER

Myspace-grundaren Tom Anderson har 236 miljoner vänner på Myspace – men är ändå singel.

Och Anderson medger att Myspace kan vara skadligt för förhållanden.

– En hel del förhållanden har nog uppstått och tagit slut på grund av Myspace, säger Tom Anderson till aftonbladet.se.

Foto: aftonbladet.se

Tom Anderson, som är en av grundarna till communityn Myspace, är i Stockholm för att studera den svenska marknaden och träffa personal som arbetar med Myspace i Sverige.

Han var en av dem som startade sajten 2003, och alla som startar ett konto på Myspace får Tom Anderson som sin första vän, vilket lett till att Anderson nu har mer än 236 miljoner vänner på communityn.

”Svarar på meddelanden dagligen”

– Uppenbarligen kan jag inte prata med alla – även om jag svarar på meddelanden dagligen – men det jag försöker göra – och det tror jag har varit kärnan i vår framgång – är att jag loggar in varje dag och läser meddelandena och kommentarerna. Det hjälper mig – det är som att ha en inbyggd fokusgrupp – så fort vi lanserar någonting nytt fylls min inkorg med meddelanden, till exempel ”jag älskar det”, ”jag hatar det”, eller ”det funkar inte med den här browsern”, och det har gjort att blivit väldigt praktiska i det vi gör.

2005 såldes Myspace till mediemogulen Rupert Murdochs företag News Corporation för cirka 580 miljoner dollar. Tom Anderson vill inte säga hur mycket han själv tjänat på Myspace, och menar att turen haft mycket att göra med hans framgång.

”Tur och timing”

– Det hade en hel del med tur och timing att göra. När sajten lanserades 2003 kom digitalkamerorna allt starkare, särskilt i USA, och folk ville ha en webbplats där de kunde dela med sig av sina bilder.

– Och genom att vara den första vännen och ha den kontakten med folk – jag tror att det är ganska ovanligt att användare har direkt kontakt med höga chefer – det tillät oss att utvecklas väldigt fort och ge folk vad de vill ha.

Du har 236 miljoner vänner på Myspace men du är fortfarande singel, enligt din profil. Betyder det att Myspace inte är ett bra sätt att träffa en partner?

– (Skratt) En hel del förhållanden har nog uppstått och tagit slut på grund av Myspace, och generellt sett tror jag att om man studerade såna här nätverk och mönster över hur folk träffas, gifter sig och får barn skulle vi se något vi inte skulle ha sett tidigare.

Hur tror du att nätverk som Myspace påverkat hur folk träffas?

– Om man inte är så extrovert som person, vilket jag inte är, är det mycket lättare att träffa folk på nätet. Det kanske uppfattades som tabu eller farligt eller löjligt förut, men jag tycker att det är ett ofarligt sätt att lära känna en massa olika personer.

– Om du tar en vanlig kille som kanske inte vill gå fram till en tjej i en bar och säga något till henne är det lätt att bara skriva ett meddelande och säga ”hej” på en sajt som Myspace. Man kan träffa folk man inte skulle kunna träffa på något annat sätt.

Tror du att det gjort förhållanden lättare eller svårare?

– Jag tror att det gjort det lättare att träffa folk, men också svårare för att det är så lätt att träffa folk när man är tillsammans med någon. Folk blir oroliga och undrar ”varför har du den här Myspace-profilen”, eller ”vem är det som skriver till dig?”. Pojkvänner och flickvänner blir svartsjuka (skratt). Men förhoppningsvis är det så att det som är menat att hända också händer.

Ser du några dåliga sidor med att folk träffas på nätet i stället för ”i verkligheten”?

– Nej, det gör jag inte. Det är nog ganska vanligt att folk säger att teknik ersätter riktig interaktion mellan människor, men jag köper inte det. Så fort det kommer ny teknik, som sms-meddelanden, eller telefon, eller något som Myspace, tenderar folk att bli rädda för det.

– Jag tycker att vi har tur som lever i en tidsålder när man inte är begränsad till folk som bor i närheten av en själv.

Hur ser du på er konkurrent Facebook?

– Det verkligen uppseendeväckande att Facebook tagit över och vad jag förstår blivit större här än de nätverk som fanns tidigare, det är rätt ovanligt. I USA är Facebook fortfarande hälften så stort som oss eller mindre.

– På varje marknad hittar man lokala konkurrenter och man måste titta på dem individuellt. Det är ovanligt att Facebook inte är ett svenskt företag men ändå dominerar här, och det är samma situation i Kanada. Men helt klart tittar vi på deras framgång och vad de gjort.

Hur tror du framtiden ser ut för nätverk som Myspace, inom 10-20 år?

– Det är svårt att se så långt in i framtiden. Men email är fortfarande den grymmaste funktionen på internet – det låter inte så upphetsande när man säger det – men det är det folk gör mest. På ett sätt är det därför såna här nätverk blivit så intressanta för människor och en så stor del av deras liv. De här nätverken är också email, men supertrimmad email. Det är email med bilder, email med en profil, så när man får ett meddelande från en person finns det en riktig identitet fäst vid det, på ett sätt som vanlig email uppenbarligen inte har. I det långa loppet tror jag att istället för att email kommer att vara den grymmaste funktionen kommer de här nätverken ersätta det, och de som tillhandahåller email kommer att ha en profil runt emailen med bilder. Det kommer skapas någon sorts standard eller protokoll för det.

– Sen när mobiltelefoner får bättre kapacitet och blir mer sofistikerade kommer alla de här sakerna, som sms, telefonsamtal, email, och communityn, att smälta samman. Det kommer att bli nästan som en enda form av kommunikation, förmodligen med konton som är sammankopplade. Det skulle vara min gissning om åt vilket håll allt är på väg.