Tio års fängelse för mord i Mora

15-årig flicka hittades mördad på byggarbetsplats

NYHETER

I dag föll domen mot 19-åringen som var åtalad för att i februari ha tagit livet av en 15-årig flicka i Mora.

Mannen erkände i rätten att han dödade 15-åringen.

Straffet: Tio års fängelse

Åklagare Olle Sohlberg har yrkat att tingsrätten ska utgå från 18 års fängelse. På grund av den åtalades låga ålder skulle det med straffrabatt ge tio års fängelse.

Och rätten valde att gå på åklagarens linje och dömde 19-åringen till tio års fängelse.

"Det har sannerligen rört sig om ett bestialiskt och till synes besinningslöst mord", skriver tingsrätten i sin dom. Offrets låga ålder är en försvårande omständighet anser tingsrätten som i domen skriver att om den nu dömde mördaren hade varit två år äldre, hade man enligt praxis dömt honom till livstids fängelse.

Mannen fick på internet kontakt med den 15-åriga flickan och de inledde ett sexuellt förhållande. De stämde träff den 15 februari och sågs på kvällen. Han hämtade flickan i närheten av hennes bostad och de åkte sedan till en byggarbetsplats vid Örjanstäppan i utkanten av Mora.

Spårade ur

Mannen har uppgett att de skulle ha sex i bilen men att det på något sätt spårade ur. Flickan fick ont och när hon nöp honom, slog han henne med ett knytnävsslag. Hon nöp honom igen och då tog han stryptag om hennes hals. Hon förlorade medvetandet och han har uppgett att han då drabbades av panik. Han visste inte om hon var död eller ej och släpade ut henne ur bilen där han slog ihjäl henne med stenar.

"Avslutningsvis kastade han en 23 kilo tung sten i hennes huvud", skriver tingsrätten i domen.

Själv har mannen påstått att han inte "ville att förloppet skulle bli utdraget och att hon skulle frysa ihjäl", står det att läsa i domen.

Hittad av byggarbetare

Nästa dag vid 10.30 på förmiddagen påträffades flickan död. Några byggnadsarbetare hittade kläder och en handväska och gjorde sedan den makabra upptäckten.

Några dagar senare greps den 19-årige mannen. Inledningsvis nekade han till brott men senare erkände han brottet.

19-åringen menade dock att gärningen borde bedömas som dråp. Tingsrätten i Mora valde dock att döma mannen för mord.

Mannen som sedan tidigare är dömd för misshandel uppger att han "tänker på händelsen varje dag och ångrar det han har gjort", står det att läsa i domen.

Senast den 10 juli ska domen överklagas.

ARTIKELN HANDLAR OM