Tonåringar i ”gravidpakt”

Baby-komplott på amerikansk småstadsskola

NYHETER

Sjutton tonåringar på en och samma high school i den amerikanska småstaden Gloucester i Massachusetts har blivit gravida det senaste året.

Av allt att döma har de gått ihop i vad som närmast kan beskrivas som en ”gravidpakt”.

– När de fick veta att de skulle få barn gjorde de high five och började genast planera firandet, säger skolans rektor Joseph Sullivan.

Foto: Robin Nordlund/arkiv
Baby-komplott 17 tonåriga skolflickor på en skola i USA tros ha gått ihop i en pakt att bli gravida samtidigt.

Kön med 15- och 16-åriga tjejer som velat göra graviditestest har ringlat lång utanför skolsköterskemottagningen på Gloucester High det senaste året.

Många av flickorna som fick veta att de inte var gravida regerade med bestörtning. Några av tonåringarna som fick det motsatta beskedet jublade.

Väckte frågor

Reaktionerna väckte frågor både hos skolsköterskan och i skolans ledning. Joseph Sullivan, rektor på Gloucester high school, berättar för Time att han inte behövde så lång tid i samtal med flickorna innan det kröp fram att flera av dem hade kommit överens med sina kamrater om att skaffa barn samtidigt och uppfostra dem tillsammans.

Vem som var pappa till barnen tycks inte ha varit lika viktigt:

– Vi upptäckte att en av papporna var en 24-årig hemlös kille, säger rektorn och skakar på huvudet.

Ingen bra förklaring

Någon riktigt bra förklaring till pakten verkar inte finnas. Möjligen kan en del av svaret ligga i att staden Gloucester är starkt katolskt präglad. I de lokala tidningarna har debatten om gratis p-piller till skolflickor rasat länge, men motståndet är starkt. I maj sade skolläkaren och en skolsköterska upp sig i protest för att de hindrats från att dela ut p-piller utan föräldrarnas tillstånd.

En annan förklaring går kanske att söka i att flickorna helt enkelt sökt den uppmärksamhet som en gravid skolflicka/tonårsmamma får.

Eller kanske har de inspirerats av aktuella spelfilmer som ”Juno” och ”På smällen”, där unga mödrar glorifieras och hyllas.

Amanda Ireland, 18, som födde barn under tiden hon gick i skolan, berättar för Time att flera av de nu gravida skolflickorna kommit fram till henne och anmärkt på hur lycklig hon måste vara som har barn.

Söker villkorslös kärlek

– De är så upprymda över tanken att äntligen få någon som älskar dem villkorslöst. Jag har försökt att förklara för dem att det kan vara svårt att känna sig älskad när ett spädbarn skriker efter mat klockan tre på natten, säger hon till tidningen.

På det lokala McDonalds träffar ABC News några tonårsmammor. Alivia, 17, visar stolt upp sin fem månader gamle son, Xavier:

– Jag planerade inte att bli gravid och deltog inte i någon pakt.

Hon är dock inte förvånad över nyheten.

– Så är det i Gloucester.

16-åriga Alycia Mazzeo erkänner att hon planerade sin graviditet och är stolt över det:

– Att vara gravid är vackert, säger hon.