Nu får han träffa sin skadade bror

Aftonbladet ringde – då backade Folksam

1 av 2 | Foto: Foto: LASSE ALLARD
Flög i går Försäkringsbolaget Folksam gav Joonas Vallius ersättning för att flyga ner till sin bror efter att Aftonbladet kontaktat dem.
NYHETER

Simon Vallius, 17, lämnades ensam kvar på Cypern – svårt misshandlad.

Folksam vägrade att betala ersättning för anhöriga att stanna.

Sista kvällen på solsemestern gick Simon Vallius från Upplands Väsby utanför Stockholm ut ensam för att köpa cigaretter i turisttäta Ayia Napa. Men i kön kom han av okänd anledning i bråk med berusade engelsmän.

Svullen

Simon misshandlades svårt och vårdas på en privatklinik med bland annat frakturer i käken och flera tänder utslagna. Skallen var också svullen efter misshandeln.

Blev ensam kvar

– Simon var ensam kvar och Folksam sa nej till att ersätta min resa dit eftersom skadorna inte var livshotande, berättar brodern Joonas Vallius.

Inte heller resekompisarna kunde få ersättning för att stanna. Då bestämde Joonas sig för att ändå åka till sin ensamma bror på Cypern på midsommarkvällen.

– Jag måste träffa honom. Han ska inte behöva ligga där helt själv.

För dyrt

Men för familjen blir detta dyrt och de tycker att Folksam ska betala broderns resa trots att skadorna inte är livshotande. När Aftonbladet ringer upp Folksam väljer försäkringsbolaget att backa och kommer att ersätta resan i efterhand.

Undantag

– Vi gör ett undantag med tanke på skadorna och att pojken troligtvis ändå måste ha hjälp hem, säger Karin Yderling presstalesman på Folksam.

Händelsen har nu polisanmälts. Simon kan få stanna ytterligare en vecka på Cypern. Men beskedet från försäkringsbolaget var ett litet plåster på såret för mamman Pirjo Vallius.

– Synd att vi inte fick beskedet med en gång. Då hade vi kunnat hjälpa Simon snabbare.