Rökare får betalt för att sluta röka

Får 150 kronor i veckan för att tagga ner

NYHETER

Rökare i den skotska staden Dundee erbjuds pengar om de slutar röka. För att garantera att ingen tjuvröker måste deltagarna genomföra ett andedräktstest. Klarar de det får de 150 kronor i veckan, rapporterar Sky News.

Det är för att råda bot på den alarmerande dåliga hälsan hos invånarna i de fattigare delarna av den Skotska staden Dundee som myndigheterna nu är beredda att att ta till nya metoder.

– Även om vanliga rökavvänjningsmetoder också fungerar så behöver vi satsa hårdare för att få bukt med fattigdom och dålig hälsa, säger Paul Ballard, vice ordförande för allmänvården i Tayside till Sky News.

Ex-rökarnas ersättning kommer att sättas in på ett särskilt kort som endast kan användas till inköp av livsmedel. På så sätt garanterar man pengarna inte går till alkohol eller ännu värre - cigaretter. De som deltar kommer även att få tillgång till nikotinläkemedel från det lokala apoteket. Där ska rökarna varje vecka genomföra ett kolmonoxidtest på utandningsluften.

–Vi vill förebygga behovet av vård och påverka människor innan de blir allvarligt sjuka, säger Paul Ballard.

Projektet hoppas kunna locka 1,800 personer att delta i det första försöket. Målsättningen är att cirka hälften ska lyckas sluta röka. Lyckas initiativet finns det planer på att införa metoden i hela Skottland.

ARTIKELN HANDLAR OM