Tronarvingar isforskar på Svalbard

NYHETER

Tre nordiska tronföljare ska i fem dagar leva ombord på en isbrytare i Svalbard.

De ska hjälpa till att testa utrustningen inför en längre expedition i sommar.

Det blev vinterkläder för kronprinsessan Victoria, kronprins Haakon och kronprins Frederik på midsommardagen.

– De lämnar ett fyragradigt Longyearbyen i natt (lördag), och åker sedan så långt upp mot isen som de kommer, säger Sven Gjeruldsen, det norska slottets informatör, till TT.

Tronföljarna får följa med isbrytaren IB Oden som befinner sig i Ishavet för att testa nyinstallerad utrustning inför sommarexpeditionen Arctic Summer Cloud Ocean Summit (ASCOS). Expeditionen syftar till att öka kunskapen om molnen och deras roll i det arktiska klimatsystemet. Den är en del av polaråret som tronarvingarna är beskyddare av i sina respektive länder.

– Kronprinsessan och kronprins Fredrik fick idén för flera år sedan, efter att kungens miljöinitiativ Royal Colloquium ägt rum på Oden på Grönland. Hon ser verkligen fram emot det här, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Det internationella polaråret har anordnats fyra gånger sedan starten för 125 år sedan. Det innevarande polaråret pågår i två år, från mars 2007 till mars 2009. Syftet, som för tidigare polarår, är att samla information och kunskap om de svårtillgängliga polarområdena.

På torsdag angör isbrytaren norska forskningsstationen Ny Ålesund på Svalbard, och tronarvingarna kliver av.

TT