Nu jobbar vi även på semestern

Allt färre släppter taget om jobbet

Foto: björn lindahl
Allt fler jobbar på semestern.
NYHETER

Skillnaden mellan jobb och semester är på väg att suddas ut.

Allt fler unnar sig längre ledighet men många jobbar samtidigt lite på semestern, enligt en ny Teliaundersökning.

Telia har ställt frågor till nästan 3 000 av sina företagskunder om ledighet, jobb och bredbandsvanor. Och bilden som tonar fram är att det är allt färre som verkligen släpper taget om jobbet fullständigt under sin sommarsemester.

Under den första semesterveckan gör 64 procent en del jobbuppgifter på distans. Nästan fyra av tio läser e-post från jobbet någon gång i veckan på sin ledighet. Totalt kommer 83 procent att göra någon jobbrelaterad uppgift utanför kontoret på semestern.

– Jobb och semester går ihop mer och mer, även om många också kopplar upp sig för nöjes skull, säger Håkan Dahlström, chef för Telias mobila verksamhet i Sverige.

Jobb kan vara avkoppling

Dahlström tror inte heller att det är dåligt att hålla lite koll på jobbet under semestern, även om man då kanske inte är fullständigt avkopplad.

– Många av oss läser jobbmejl då och då på semestern för att inte bli stressade. Det kan vara bra att veta att det inte har hänt nåt på jobbet. För mig personligen är det avkoppling att veta att allt flyter på som det ska på jobbet, säger Dahlström.

Men samtidigt som många jobbar på sin ledighet blir semestern allt längre. Hela 63 procent kommer att vara lediga fyra veckor eller mer under sommaren. Det är klar ökning jämfört med förra årets undersökning. Då var det bara 54 procent som var lediga så länge.

Tittar på EM

Drygt en tredjedel av de svarande tycker att man mår bra av att jobba utanför kontoret, medan 20 procent tycker att det är skönt att slippa resorna till jobbet. Fyra procent medger att de jobbar utanför kontoret för att kunna titta på fotbolls-EM.

Bland dem som svarat på enkäten finns vd:ar, it-chefer och andra anställda på företag i olika storlekar, från 10 anställda till över 500 anställda. Undersökningen genomfördes i slutet av maj och början av juni.

TT