Föll nerför 500 meter högt stup

Klarade sig med ryggont

Foto: Sysselmannen/Per Andreassen
NYHETER

Mannen var ute på skotertur på Svalbard när han tappade orienteringen och körde utför det nära 500 meter höga, nästintill lodräta stupet, på Lunckefjellet.

– Skotern och mannen flög först en fyrtio-femtio meter nerför stupet innan den slog i bergssidan, säger Per Andreassen, polis för Sysselmannen på Svalbard.

Mannen hängde kvar på skotern ytterligare cirka 100 meter innan han i desperation kastade sig av maskinen som mer eller mindre föll handlöst utmed sidan.

Blev liggande i snön

– Som tur var hamnade mannen i en snöskreva mellan två bergsryggar. Han blev liggande cirka 150 meter från toppen, säger Andreassen till aftonbladet.se.

Skotern fortsatte att rasa nerför bergssidan. Slutligen blev den liggande i snön – nästan 500 meter längre ner.

Mannen skadade sin rygg i fallet, men det var inte värre än att han för egen maskin så småningom lyckades kravla sig uppåt till en bergsknalle.

Flögs till sjukhus

En räddningshelikopter kallades ut, men innan den hann fram lyckades en mindre helikopter att landa och lasta ombord den skadade som fördes till sjukhuset i Longyearbyen.

– Det är ett under att han inte blev mer allvarligt skadad. Enligt läkarna kommer han att bli helt återställd, säger Andreassen som tillägger att det inte var alkohol inblandat i olyckan.

– Det har vi undersökt. Mannen var nykter.