Färja med 800 ombord sjönk

Färjan sjönk i höga vågor orsakade av tyfon

Foto: REUTERS
En färja försöker gå i hamn i de starka vindarna som orsakats av tyfonen Fengshen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
NYHETER

En färja med över 740 passagerare och 100 besättningsmän har delvis sjunkit utanför Filippinerna, enligt myndigheterna. Färjan gick under i höga vågor som orsakats av tyfonen Fengshen. 38 passagerare från färjan har hittats vid liv.

Foto: AP
Färjan sjönk i de höga vågorna.

Olyckan inträffade utanför kuststaden San Fernando i provinsen Romblon i centrala Filippinerna. Stadens borgmästare säger till en lokal radiostation att en båt skickats till haveriplatsen sedan färjan Princess of the Star skickade ut nödsignal sent i lördags kväll.

– De såg den sjunkna båten med ett hål i skrovet. De såg namnet Princess of the Star och där fanns minst fyra kroppar, sade borgmästaren Nanette Tansingco.

Kunde inte nå fartyget

38 passagerare från färjan har hittats vid liv, sedan de spolats i land på en ö.

Samtidigt kommer de första intervjuerna med de överlevande. Enligt Reynato Lanorio, en av besättningsmännen, sjönk färjan mycket snabbt.

– Det kändes som allt hände inom loppet av 15 minuter. Plötsligt hade skeppet sjunkit.

Klamrade sig fast

Lanorio, som klarade sig undan med skärsår i ansiktet, berättade för filippinsk tv hur han klamrade sig fast i ett rep som löpte runt en av räddningsflottarna.

– Många av oss lyckades ta oss ner i räddningsbåtarna, men jag vet inte om de överlevde.

Katastrofen inträffade vid lunchtid på söndagen, när båten lagt 16 av de planerade 22 timmarnas färd bakom sig.

Uppgifterna om vad som hände går isär. Enligt Lanorio fick besättningen order om att bemanna räddningsstationerna, men en annan överlevare, Jesus Gica, hävdar att besättningen bara såg till sig själva. Gica betvivlar också sjöräddningens uppgifter om att olyckan orsakades av ett motorhaveri. Enligt honom var det de stora vågorna som fick båten att förlora farten och driva mot grundare vatten.

Princess of the Stars kunde ta 1 992 passagerare, men på olycksfärden uppges det ha funnits drygt 700 människor ombord, inklusive besättningen.

Olyckan kan vara den värsta i Filippinerna sedan färjan Dona Paz sjönk 1987 och tog 4 300 människor med sig ner i djupet.

Kritik

Filippinernas president Gloria Arroyo kritiserar myndigheterna för att färjan tilläts kasta loss, trots att en tyfon var på ingående.

Enligt kustbevakningen bytte emellertid tyfonen riktning kort efter att färjan lagt ut. Kaptenen uppmanades att söka skydd, men det blev omöjligt efter ett motorhaveri.

Färjan kapsejsade mellan tre och fyra kilometer utanför hamnstaden San Fernando.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM