Slut på olja – så påverkar det dig

Expert: Dyrare att resa långt och äta

NYHETER

Är du van vid att flyga, pendla till jobbet och handla det du vill i matbutiken?

Snart kan det vara slut med det.

Så här påverkar oljekrisen ditt liv.

Bristen på olja kommer att tvinga fram stora förändringar i vårt sätt att leva.

Men de styrande politikerna har inte insett vad det är som håller på att hända, menar kritikerna.

– Politikerna inser inte allvaret i det här. Egentligen är det inte så svårt om man sätter sig in i det hela, säger Kjell Aleklett, fysikprofessor vid Uppsala universitet.

Åt fel håll

Även journalisten Gunnar Lindstedt, författare till boken ”Olja” och vinnare av Stora journalistpriset, är kritisk.

– Det är väldigt lite som talar för att politikerna tar sitt förnuft till fånga. Systemet går i stället i spinn åt fel håll.

Som reporter på Veckans Affärer skrev han den uppmärksammade boken om hur oljan är på väg att sina.

Nu jobbar han med uppföljaren – som handlar om hur livet efter oljekrisen blir.

– Flygresorna blir mycket dyrare. Det är lite ironiskt, de som är unga i dag är väldigt vana vid att kunna resa hur mycket som helst. Men vi ser ju redan hur många flygbolag som är på väg att klappa ihop, säger han.

Systemfel

Gunnar Lindstedt tycker att ansvaret vilar tungt på politikerna och på näringslivet för att minska vårt oljeberoende.

– Vi måste sluta att bygga in tvånget att transportera oss hela tiden. Vi ska inte längre bygga köpcentra som tvingar folk att köra bil. Det är många sådana systemfel som vi måste ändra på.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa för drygt en vecka sedan att det stigande oljepriset var ”förvirrande” för honom.

Hur tänker du hantera att oljan närmar sig sitt produktionstak?

– En del hävdar att det är på det sättet. Men låt oss säga så här, oljan är en ändlig resurs som dessutom har negativ påverkan på miljön. Ju fortare vi kommer bort från den desto bättre, säger Fredrik Reinfeldt.

FAKTA

Så slår oljekrisen mot din ekonomi

Flygresorna:

I framtiden kommer vi inte att kunna flyga som vi har gjort hittills. Bränslepriserna har redan fått en hårt prövad flygindustri i gungning. De priser som vi har nu finns sannolikt inte om ett år. Kanske har vi den sista sommaren med billiga charterresor.

Huspriserna:

Huspriserna kommer med stor sannolikhet att sjunka när oljepriset stiger. Förutom att det blir dyrt att värma upp hus med olja, pressar oljepriset också upp efterfrågan på alternativen – och därmed också priset. Stigande räntor för att hålla nere inflationen bidrar till att sänka priserna på fastigheter.

Maten:

Matpriserna kommer att öka kraftigt på grund av bränslekostnaderna. Priset på diesel till traktorer och jordbruksmaskiner skjuter i höjden. Ökande kostnader för transporter med lastbil och flyg gör det så småningom väldigt dyrt att köpa mat som färdats lång väg. Konstgödsel, som är mycket energikrävande att producera, kommer att bidra till att höja matpriserna ytterligare.

Bilen:

Bristen på bränsle slår hårdast mot vårt bil-åkande. Det finns i dag inget som på allvar kan ersätta bensin och diesel. Etanolproduktionen är igång, men är mer energikrävande att tillverka och kommer dessutom att konkurrera om jordbruksmarken. Att pendla till jobbet blir både dyrare och krångligare. För vissa kommer det att bli svårt att arbeta kvar eller att bo kvar.

... och så berörs jobben

Ett oljepris som stiger kraftigt rubbar de vanliga mekanismer som styr ekonomin. Det innebär att ekonomin blir svårförutsägbar. Vissa menar att investeringslusten kommer att minska kraftigt med konkurser, börsfall och arbetslöshet som följd innan vi tagit oss ur oljeberoendet. Andra hävdar att vi under en period måste ha fler människor som jobbar i jordbruket, eftersom det är väldigt oljeberoende och det i dag inte finns något lika energieffektivt bränsle som kan ersätta oljan.