15-åring erkänner mord på vårdare

Har tidigare nekat till knivskärningen

Foto: Foto: DANIEL SÖDERGREN/PHOTOMEDIA.SE
Kvinnan knivskars till döds på behandligshemmet Tunagården utanför Malmö.
NYHETER

På måndagen hölls rättegång mot en 15-årig pojke som i maj knivskar en vårdare till döds på behandlingshemmet Tunagården utanför Malmö. Han dömdes i rättegången för mord.

När förhandlingen inleddes valde 15-åringen att erkänna dådet han åtalats för. Pojken har hela tiden medgett att han höll i kniven men har tidigare nekat till mord.

– Han erkänner gärningen och medger ansvar för mord, sade 15-åringens försvarare, advokat Anders Elison, inför rätten.

Pojken motsätter sig inte heller de anhörigas skadeståndskrav på sammanlagt 300 000 kronor.

Med hänsyn till pojkens ålder valde Malmö tingsrätt att hålla återstoden av huvudförhandlingen bakom stängda dörrar.

– Min klient är väldigt pressad av situationen. Han har sagt att han överhuvudtaget kommer att ha svårt att prata, om det finns andra personer närvarande än de närmast berörda, förklarade Anders Elison.

Kritisk

Han är kritisk till att 15-åringen kunde slarva med sin medicinering och att han hade möjlighet att beväpna sig med en vass kökskniv på Tunagården.

– Jag vill inte föregripa den internutredning som pågår, men jag anser att behandlingshemmet måste ha gjort en felbedömning i sina rutiner. Det här borde inte ha behövt hända, säger han till TT i en paus under förhandlingen.

Pojken har själv berättat att han plågades av tvångstankar när han angrep behandlingsassistenten.

– Han drevs av en inre tvångsbild – han ville döda en kvinna. Att det blev just den här personen var en ren slump, men det fanns helt klart ett uppsåt att döda någon. Det är också därför vi valt att medge mordåtalet, säger Anders Elison.

Dömdes för mord

Den 15-årige pojken döms för mord till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, meddelar tingsrätten i Malmö efter dagens avslutade förhandlingar. Pojken ska förbli häktad.

– Det var en högst väntad påföljd och den i mina ögon mest lämpliga för min klient, kommenterar 15-åringens försvarare, advokat Anders Elison.

Pojken dömdes även att betala skadestånd på totalt 300 000 kronor till de anhöriga.

Led av tvångstankar

Pojken var inskriven vid vårdhemmet sedan han begått sexuella övergrepp. Han led av tvångstankar och tog medicin mot detta. När hade han slarvat med medicineringen växte sig tvångstankarna så starka att han kände sig tvungen att döda den 44-åriga kvinnliga vårdaren, har pojken uppgivit i polisförhör.

Knivdramat ägde rum på kvällen den 11 maj när de flesta övriga intagna pojkarna på hemmet befann sig på utflykt. Vid kvällsfikat ska pojken ha sagt att han ville visa något och tog med sig behandlingsassistenten till en undervisningslokal. En kort stund senare hittades hon livlös av sin kollega.

TT