Rättegång mot Stigsson inleds idag

–åtalas för att ha slarvat med sekretesstämplade handlingar

NYHETER

Före detta generalmajoren Tony Stigsson anklagas för grov obehörig befattning med hemliga handlingar. Handlingarna ska ha förvarats i vindsförrådet, i en kontorsskrubb och i fickan – men advokaten menar att de varit utplacerade.

Enligt chefsåklagare Tomas Lindstrand har Stigsson begått brott mot rikets säkerhet.

– Han har anskaffat eller låtit anskaffa dokument med hemliga uppgifter utan att förvara dem enligt regelverket. Sedan har han inte heller lämnat tillbaka dem när han borde utan behöll dem, säger han till TT.

"Har inte placerats av Stigsson"

Tony Stigssons advokat Gunnar Falk menar dock att vissa handlingar placerats ut av någon annan, men han vill inte namnge någon.

– Det pågick husrannsakningar under totalt nio dagar av bland annat polisen, Säkerhetspolisen och Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten). Det var ett fasligt spring på platserna. Handlingarna har inte placerats av Stigsson där de påträffades, säger han till TT.

Bland papperna fanns utvärderingar av hemliga svenska specialförbands stridsinsatser utomlands och dokument om framgångsrika underrättelseoperationer. Det finns dock inget som tyder på att någon främmande makt skulle vara inblandad.

Förvarade i benfickan

Enligt åtalet ska Stigsson ha förvarat dokumenten öppet på ett skrivbord i sin bostad och i en kontorsskrubb i en lägenhet som han disponerade. Han bar också med sig två sekretessbelagda handlingar i benfickan till sin uniform när han greps av polis våren 2005. Andra hemliga handlingar förvarades i ett vindsförråd.

En stor mängd vittnen ska höras. Bland annat ÖB Håkan Syrén, som hörs på begäran av Stigsson.

Avslöjades i samband med hustrumisshandel

Stigssons hantering av dokumenten avslöjades i samband med en annan polisutredning – om hustrumisshandel. Stigsson var chef för Försvarsmaktens operativa insatsledning (Opil) när han greps av polis i mars 2005. Ett år senare dömdes han till tre månaders fängelse för att ha misshandlat sin före detta fru.

Statens ansvarsnämnd tog beslutet att avskeda Stigsson den 28 april på begäran av Försvarsmakten. Först nu under rättegången har han skrivit under sin delgivning enligt TT – och hämtat ut sin månadslön på 65 000 kronor fram tills dess.

Tidigare artiklar