91 kommuner nobbar vårdnadsbidrag

NYHETER

Nära 40 procent av landets kommuner har inga planer på att införa vårdnadsbidrag.

Socialminister Göran Hägglund (kd) anser att det är en markering från ”röda” kommuner.

Sveriges kommuner och landsting har frågat landets kommuner hur de ställer sig till vårdnadsbidraget. Endast 99 av de 238 kommuner som svarat uppger att de bestämt sig för att införa vårdnadsbidraget. Hela 91 har inga planer alls på att göra det och bara 15 inför det den 1 juli, när den nya lagen träder i kraft.

– Nej, jag är inte besviken, säger trots allt kd-ledaren och socialministern Göran Hägglund om siffrorna.

Vårdnadsbidraget har blivit en hjärtefråga för kristdemokraterna, men Hägglund säger att resultatet ligger i linje med hans förväntningar.

– Om jag personligen fick bestämma skulle alla införa de här möjligheterna, men jag inser att det finns många röda kommuner där politikerna hellre behåller makten själva än lämnar den till småbarnsföräldrarna, säger han.

Markering

Hägglund tror att det handlar om en politisk markering från dessa kommuner.

– Argumenten som förs fram mot vårdnadsbidraget är till antalet väldigt många, men de blir alltmer sökta och krystade, men ytterst handlar det om att de tror sig veta bättre än småbarnsföräldrarna.

Bland dem som inte har några planer på att införa bidraget finns dock även ett antal borgerliga kommuner.

– Framför allt är det röda majoriteter, men vi har också några röda kommuner som infört vårdnadsbidraget, som Södertälje och Marks kommun, framhåller socialministern.

Inget misslyckande

Hägglund tror inte att det ses som ett misslyckande för kristdemokraterna i en framtida valrörelse om vårdnadsbidraget inte får ett större genomslag.

– Nej, jag tror att trycket kommer att ligga på den politiska majoriteten i de kommuner där småbarnsfamiljer befinner sig. Det är ju de som väljer om man ska införa det.

TT: Finns det en nedre smärtgräns för antal kommuner som infört bidraget då du skulle känna dig besviken?

– Jag tycker att det skulle kännas väldigt bra om fler än hälften har infört det här tills valet.

TT