Valet genomförs trots växande kritik

Med endast en kandidat

1 av 3 | Foto: getty images/all over press
Offer för det politiska våldet Fotograferade på en röntgenklinik i lördags i Bulawayo, Zimbabwe. Mannen vårdas på kliniken flera dagar efter att han misshandlats av Mugabes anhängare. Kvinnan stöder inget parti, men i förra veckan blev hon och andra från hennes hemby bortförda med lastbil av medlemmar i regeringspartiet Zanu PF – och förda till ett kampanjmöte för Mugabe, där de tvingades delta. När hon fördes hem med samma lastbil blev hon avknuffad i farten. Förutom skadorna i ansiktet ådrog hon sig en bruten arm. Människorättsorganisationer har anklagat Mugabes parti för tvång och våld inför fredagens val.
NYHETER

Trots en alltmer högljudd internationell protestkör och krav på nya sanktioner mot president Robert Mugabe har regimen i Zimbabwe bestämt att genomföra fredagens presidentval, om så bara med en enda kandidat

Valet riskerar att underkännas av omvärlden. En talesman för EU:s biståndskommissionär Louis Michel meddelade på måndagen att EU inte kommer att erkänna valresultatet.

– Fredagens omgång... kan under rådande omständigheter inte ge ett legitimt valresultat, omständigheter som våldet och hotelserna, som vi vid det här laget anser vara statsstödda, sade talesmannen.

Tog skydd på ambassad

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, som vann den första valomgången i mars i år utan att säkra egen majoritet, beslutade i helgen att inte längre kandidera med hänvisning till att våldet gör det omöjligt att hålla ett fritt och rättvist val. På måndagen tog han skydd på den holländska ambassaden i Harare, men sade sig villig att förhandla med regimen om våldet upphör.

Men nya våldsamheter rapporterades samtidigt, när polis slog till mot oppositionspartiet MDC:s högkvarter, tog folk från byggnaden och förde bort dem i buss.

Sedan i mars har ett 80-tal anhängare till oppositionen mördats av regeringssidan, enligt MDC. Oppositionella har fängslats, valmöten har förbjudits och oppositionens valkampanj via medier har försvårats.

”Skurk och mördare”

Reaktionerna på Tsvangirais avhopp lät inte vänta på sig, och krav restes på att sätta stopp för det som FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kallat ”våldets kampanj” i Zimbabwe.

FN:s säkerhetsråd förväntades under måndagskvällen svensk tid diskutera Zimbabwekrisen. Storbritannien, USA och Frankrike uppgav före mötet att de skulle försöka övertala Ryssland och Kina, normalt motvilliga att kritisera enskilda stater, att ställa upp på en resolution som fördömer Mugabes regim.

– Inom AU (afrikanska unionen), EU och FN måste världen komma överens om väldigt tuffa åtgärder för att få ett slut på den här tragedin så snart som möjligt, sade Storbritanniens Afrikaminister Mark Malloch-Brown till BBC.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner kallade Mugabe ”en simpel skurk och mördare”, medan EU:s utrikespolitiska representant Javier Solana i ett uttalande kallade valet i Zimbabwe ”en travesti på demokrati”.

Skärpta sanktioner

EU överväger att ta fram ett sanktionspaket mot Zimbabwe i mitten av nästa månad, som bland annat innebär stopp för penningtransaktioner med zimbabwisk avsändaradress och fler frysta konton med zimbabwiska pengar i europeiska banker.

Zimbabwes regeringsparti Zanu-PF kallade däremot Tsvangirais avhopp för ett för ett tomt hot, och uppmanade MDC att delta i valet.

– Det här är elfte gången som Tsvangirai har hotat att dra sig ur presidentvalet, sade justitieminister Patrick Chinamasa i den statsstyrda dagstidningen The Herald, och sade att Tsvangirai dragit sig ur för att undvika ett förödmjukande nederlag i valet.

Södra Afrikas samarbetsorgan SADC uppmanar regimen att skjuta upp valet.

TT