Razzia mot människosmugglare

Polisen grep i dag 75 människor i tio europeiska länder

NYHETER

Polisen grep på måndagen 75 människor i tio europeiska länder i ett tillslag mot en liga som sysslar med människosmuggling. Irakiska kurder ska ha förts till Storbritannien, sade källor nära undersökningen.

Omkring 1 300 poliser deltog i den så kallade ”Operation Bagdad”. 27 människor greps i Frankrike, däribland nätverkets chef. Dussintals andra greps i Tyskland, Grekland, Irland och flera andra länder.

Polisinsatsen hade planerats under två års tid och leddes av Interpol.

Även i Sverige

Människor har även gripits i Sverige, framgår av ett uttalande från Europol och Eurojust. Belgien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Norge, Nederländerna och Storbritannien är de övriga länderna där gripanden skett.

”Detta var en av de största samordnade tillslagen mot människosmugglare någonsin”, skriver de båda europeiska polis- och åklagarmyndigheterna.

Människor har fått betala upp till 12 000 euros, drygt 110 000 kronor, för att tas in i Europa.

Tretton frihetsberövade i Sverige

Enligt ett pressmeddelande från Rikspolisstyrelsen har tretton personer frihetsberövats alternativt tagits till förhör av svensk polis.

I Umeå och Borås har polisen, på begäran av fransk polis, utfört flera husrannsakningar. En person har förhörts i Borås.

– Varje land har sin egen utredning. Men Europol har hjälpt till att samordna, säger Marie Lind-Thomsen vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

I Skåne och Blekinge är sex personer häktade misstänkta för människosmuggling sedan en vecka tillbaka. De greps på bar gärning vid en kontroll vid Öresundsbron.

– De har lite olika ursprung, en israel, en irakier, en statslös, två med kurdiskt ursprung, en som hunnit bli svensk, säger Stefan Gradler vid Internationella åklagarkammaren i Malmö.

Enligt Rikspolisstyrelsens pressmeddelande har tretton personer frihetsberövats i den europeiska operationen. Men Stefan Gradler anser inte att de skånska gripandena hör dit.

– Hur jag vet det tänker jag inte säga. Vi kan bara konstatera det inte hänger ihop, säger Gradler till TT.

Marie Lind-Thomsen uppger att en person frihetsberövats i Sverige om man räknar bort Skåne. Det är en man med irakiskt ursprung som under dagen anhållits efter förhör i Karlstad. Han är misstänkt för grov människosmuggling.

Sverige slutdestination

– Fransk polis har jobbat med det här i två år. Vi blev inkopplade någon gång på vårkanten, säger Hans Knutsen-Öy, aktionsgruppledare för brottsområdet människosmuggling på Rikskriminalpolisen.

Dagens tillslag är en av Europols största samordnade insatser tillsammans med Eurojust, EU:s åklagarämbete.

Sverige är slutdestination för de flesta av människorna som smugglas av ligan. Förra året beräknar man att 18 500 personer anlände.

– Det handlar om enorma pengar. En smugglare längst ut i nätverket, som smugglar irakier från Paris till Sverige, tjänar drygt 2 000 euro per person. Han smugglar fyra, fem personer kanske två gånger i månaden. Det blir en extra inkomst på minst 150 000 kronor. I månaden. Och det är alltså den personen som är längst ut i kedjan, säger Knutsen-Öy.

TT