Gotland hemma för Susanne Alfvengren

”Gotlänningar som flyttat från ön säger att de åker hem åt båda hållen”

NYHETER

Hon flyttade från Gotland 1989 – men åker dit så ofta hon kan.

Ön kommer alltid att vara hemma för Susanne Alfvengren.

– Gotlänningar som flyttat från ön säger att de åker hem åt båda hållen – det är typiskt för oss. Folk blir jättesnurriga på mig.

Foto: MARTINA HUBER

Bästa badet

– Bästa badet tycker jag är Grynge på östkusten. Det är bra för barn, men inte för långgrunt.

Vildaste utelivet

– Det var rätt längesen jag provade på det. Men hela innerstaden. Där ligger ju bra restauranger. Sen tror jag att hamnen har mycket att erbjuda. Donners Brunn tycker jag är en jättebra restaurang.

Skönaste oasen

– Finns många. Jag tycker att Krusmyntagården är ett mysigt fikaställe. Det ligger strax norr om Visby och har bland annat en örtagård där man kan köpa kryddor. Sen vill jag nämna Majstregården, restaurangen på Hoburgen. Där ska man äta friterad rödspätta. Jag tar dit min 90-åriga farmor varje sommar.

Bästa shoppingen

– Innerstaden och Adelsgatan. Där finns många designer som bor på Gotland. Man hittar hantverk, glas – många saker som är jättehäftiga.

Lokal specialitet

– Gotlandsdricke. Det ska stavas med "e". Det är någonting man brygger själv och det finns en väldig tradition i det. Man brygger det så att det blir svagdricka, under högtider drar man upp det lite i procent. Det är ett slags öl. Första gången tycker man inte om det, man måste lära sig att dricka det.

ARTIKELN HANDLAR OM