Pokermiljonär krävs på 20 miljoner i skatt

Svensk pokerstjärna eftertaxeras på över femtio miljoner kronor

NYHETER

Den svenske pokerprofilen har tjänat en förmögenhet på kortspel både i verkliga livet och på nätet.

Men nu vill skatteverket ha del av kakan.

Över tjugo miljoner kronor kräver staten in från mannen som har flyttat från Sverige.

Foto: scanpix

Under åren 2005 och 2006 håvade mannen i 40-årsåldern in aktieutdelningar i mångmiljonklassen från sitt företag, som är registrerat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

Eftersom han utvandrade från Sverige 2005 tycker mannen själv att han ska slippa att skatta för pengarna i Sverige.

”Väsentlig anknytning”

Det håller inte skatteverket riktigt med om.

Eftersom verksamheten i bolaget på Jungfruöarna i huvudsak har bedrivits från Sverige, och eftersom mannen själv omnämnt sig som styrelseordförande och delägare i bolaget, anser verket att han har ”väsentlig anknytning” till Sverige – och är därmed skatteskyldig här.

Senast på torsdag

Att han verkligen flyttat sitt arbete och civila liv utomlands har han inte kunnat visa, anser skatteverkets utredare. Hotellräkningar och andrahandskontrakt på lägenheter har inte räckt till som bevis.

Genom en revision har skatteverket fått fram att svensken fick aktieutdelningar på över 38 miljoner kronor taxeringsåret 2006 och cirka 14 miljoner kronor 2007 som han inte har skattat ett öre för. Av denna inkomst från kapital ska han betala 40 procent i skatt, det vill säga över 20 miljoner kronor.

Mannen har tills på torsdag den 26 på sig att betala in de första nära 17 miljoner som felar på skattekontot. Han har också möjlighet att överklaga skattebeslutet.