Rapporterade om morden – som han själv hade begått

Vlado Taneski, 56: Journalist och mördare

NYHETER

Seriemördaren höll hela Makedonien i skräck.

Journalisten Vlado Taneski, 56, avslöjade exakt hur gärningsmannen våldtog och torterade sina offer till döds.

Det ingen anade var att de var samma person.

Foto: Foto: REUTERS
hittades död i cellen Journalisten Vlado Taneski skrev initierat om de bestialiska kvinnomorden – med så många detaljer att polisen blev misstänksam. Nu är han själv död.

Det bisarra och ohyggliga kriminalfallet som nu rullats upp i Makedonien skakar nationen.

– Vi är fullständigt chockade. Jag har känt Vlado Taneski som en tystlåten och artig man. Det är svårt att förstå att han gjort det här, säger Ljupco Popovski, chefredaktör på Utrinski Vesnik, den dagstidning som seriemördaren skrev i.

Den gäckande seriemördaren höll staden Kicevo i västra Makedonien i skräck i flera år. Vem var galningen som våldtog, torterade och mördade äldre kvinnor?

I november 2004 hittades Mitra Siljanovska 62, strypt till döds och styckad i några plastsäckar vid en fotbollsarena i staden.

I maj i år försvann Zivana Temelkoska, 65. Tio dagar senare hittades även hon mördad.

Det såg först ut att inte finnas några samband mellan dessa mord. Och båda brotten klarades upp snabbt – två män dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse.

Taneski rapporterade med inlevelse från rättegångarna om hur männen gjorde ett skuldmedvetet intryck och med all sannolikhet var skyldiga.

Nu, sedan sanningen avslöjats, misstänks den kriminalkommissarie som ledde utredningarna ha undanhållit viktiga bevis som hade bevisat männens oskuld.

Morden väckte stor uppmärksamhet i Makedonien – och Vlado Taneski var den överlägset bästa journalisten i rapporteringen om de grymma brotten.

Dag efter dag slog han konkurrenterna med nya spektakulära avslöjanden om mördarens framfart.

Men han skrev så initierat att polisen till slut blev misstänksam. Hur kunde han till exempel veta att det sista Temelkoaka gjorde innan hon försvann var att gå in en matbutik och handlade bröd och smör?

Utredarna hade inte släppt ut dessa och andra detaljer och var säkra på att det inte fanns någon läcka inom polisen.

Taneski greps i fredags. Han teg sig igenom förhör, men bands till de två morden av dna.

Han delgavs också misstanke om att ha mördat 56-åriga Ljubiza Lichovska vars kropp hittades styckad i februari.

– Alla kvinnorna hittades nakna, strypta och bundna med telefonkablar i olika nylonväskor, säger polistalesmannen Ivo Kotevski.

Mannen fick i förhören också frågor om Goritza Paulevskas, 78, som försvann 2003, men vars kropp ännu inte hittats.

– Vi har jobbat tillsammans många år. Bytt inform-ation, pratat om de här morden. Han visade inga tecken på att vara inblandad. Jag kan inte begripa att jag varit så nära mördaren, säger radio-

journalisten Svetlana Veljanovska.

Utredarna har upptäckt flera likheter mellan offren – de var alla äldre, lågutbildade änkor som arbetade som städerskor.

– Taneskis mor var även hon städerska. Vi har dokumentation på att deras förhållande inte var bra, säger Makedoneins socialminister Ivo Kotevski.

Den misstänkte mördaren har två barn med sin tidigare fru, men de flyttade utomlands för några år sedan.

Men Makedonien kommer aldrig att få veta hela sanningen om vad som redan beskrivs som landets värsta seriemördare någonsin.

Taneski hittades död i sin cell i söndags. Självmord, säger myndigheterna. Han stoppade huvudet i en vattenfylld hink och dränkte sig.

Att ingen av de tre andra fångarna i cellen hann ingripa ska ha berott på att de låg och sov.

Men var det verkligen ett självmord?

Eller blev Vlado Taneski själv mördad?