31-årig mamma dömd för att ha kränkt barnen

NYHETER

När dottern påminde om sin födelsedag svarade mamman med slag och sparkar.

Och om barnet inte passade sig, skulle hon bli begravd levande.

Den 31-åriga kvinnan har i dag dömts till skyddstillsyn för upprepad grov fridskränkning mot sina bägge barn, 11 och 13 år.

Vid två tillfällen bad barnen själva att få flytta från sin pappa i Malmö till sin mamma i Göteborg. Men vid bägge tillfällena utsattes barnen för misshandel och verbala övergrepp. Särskilt den 11-åriga dottern har varit utsatt. Mamman sade bland annat till henne att hon skulle bli begravd levande.

Vid ett tillfälle råkade flickan spilla mjölk. När mamman ansåg att hon inte lyckades torka upp efter sig tillräckligt bra fick flickan en så hård lavett så att en lös tand lossnade helt.

En höstdag när flickan fyllde år sa hon det till sin mamma. Men mamman sade att det inte stämde och det slutade även den gången med att mamman både slog och sparkade sin dotter.

Under en spårvagnsfärd med bägge barnen satte mamman sin högklackade sko i bröstet på flickan och tryckte fast henne mot sätet.

Även sonen ska ha blivit slagen och verbalt misshandlad.

Tingsrätten skriver i sin dom att de brott som kvinnan gjort sig skyldig till motsvarar minst ett års fängelse. Men det faktum att den 31-åriga kvinnan är uppenbart omogen och tycks vara oförmögen att förstå vidden av sina handlingar är skäl att döma mildare än så.

”Agerandet tycks inte bero på elakhet eller på att hon velat skada barnen, varken fysiskt eller psykiskt. Genom att barnen kommit för att bo hos henne har hon ställts inför en situation som hon helt enkelt saknat förutsättningar att klara av” skriver tingsrätten bland annat.

Barnen bor numera hos fosterföräldrar, sedan varken mamman eller pappan bedömts lämpliga att ha vårdnad om dem.

Mamman har dömts att betala 40 000 kronor i skadestånd till sin dotter och 20 000 kronor till sonen.