Chef inom försvaret erkänner barnporr

Nu vill regementsledningen ge mannen sparken

NYHETER

En högt uppsatt chef på ett regemente i Mellansverige riskerar att få sparken för att han innehaft och spridit barnporr.

”Vi ser mycket allvarligt på brott av den här karaktären, vilka i högsta grad strider mot vår värdegrund”, skriver mannens högste överordnade i ett brev till försvarets personalansvarsnämnd.

Det var under operation Edmund den 13 maj som polisen i fjorton län slog till i en samtidig aktion mot det löst sammansatta barnporrnätverket. Ett 30-tal personer som misstänks för att i nätverket ha diskuterat sexuella övergrepp mot barn och skickat barnpornografiska bilder mellan varandra hämtades in till förhör.

Hög chef avslöjad

Nu avslöjas att en av de män som misstänks är en högt uppsatt chef i 45-årsåldern på ett regemente i Mellansverige.

Enligt mannens högsta överordnade har chefen erkänt både innehav och spridning av barnporr, och det är oförenligt med att mannen ska kunna ha kvar sin tjänst på regementet.

”Vi har mot bakgrund av detta inte längre förtroende för N.N. och hemställer om att personalansvarsnämnden prövar frågan om skiljande från anställningen inom Försvarsmakten”, skriver den överordnade chefen i brevet till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Utredningarna pågår

Operation Edmund genomfördes praktiskt av de respektive polisområdena men samordnades och planerade av Rikskriminalens It-brottenhet. Utredningarna pågår

fortfarande och leds av åklagare på de orter där de misstänkta är bosatta.

De län där de misstänkta bor är Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar, Västra Götaland, Örebro, Värmland, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Dalarna, Västernorrland samt Norrbotten.

ARTIKELN HANDLAR OM