Livet har åter- vänt till Bagdad

– men nytt blodigt dåd senast i dag

Foto: Reuters
Allt vanligare i gatubilden Barn som leker och beväpnade kvartersvakter. Den här mannen ingår i en styrka som finansieras med pengar från USA.
NYHETER

BAGDAD. Det känns som att livet har återvänt till Bagdad.

Barnen leker på gatorna.

Familjer sitter på gräset i parkerna och dricker te.

Det såg jag inte när jag var i Bagdad för ett år sedan – men fortfarande finns hoten alltid runt hörnet.

En stor förändring har ägt rum här i Bagdad.

Barn som är ute. Barn som spelar fotboll.

Familjer som promenerar på gatorna, som sitter och äter på restauranger.

Vakter i varje kvarter

En annan sak som har förändrats är att det blivit fler ’T-walls’, höga cementklumpar som ställts bredvid varandra för att bilda en skyddsmur.

Och som en påminnelse om att säkerhetsläget fortfarande är allt annat än bra, möts man av checkpoints var man än beger sig. Dessa vägspärrar är mestadels bemannade av irakisk militär eller polis, åtminstone längs de stora vägarna.

Varje kvarter verkar ha sina egna vakter, i vissa fall rör det sig om vakter som betalas av människorna som bor där själva eller av den USA-stödda Sahwa-milisen.

Tio döda – tio skadade

Och vakter behövs. Senast i dag tisdag är det möjligt att kriget mellan shiitiska milisen Sadr och ockupationsmakten fått ett nytt ansikte.

Tio människor dödades och 10 skadades när en bomb exploderade i Sadr Citys Distriktrådsbyggnad. Bland de döda var sex irakier och fyra amerikaner, anställda av State Department (amerikanska UD) och försvaret.

Explosionen inträffade mindre än två veckor efter att radikale milisledaren Moqtada Sadr hotat att införa styrkor som är specialtränade och utrustade med specialvapen för att bekämpa USA.

När jag frågade abu Zahra, Sadrrörelsens informationsansvarige, vem som var skyldig till dagens dåd svarade han:

– Vem som helst har rätt att döda dem. De är amerikanska judar!

I över ett år har amerikanska armén försökt att driva ut Sadr-armén ur de Bagdad-förorter som de tagit över och styrt med järnhand. I övriga delar av landet har irakiska säkerhetsstyrkor med stöd av multinationella trupper utkämpat hårda slag i sina ansträngningar att ta över kontrollen.

”Iran stöttar”

Pentagon anklagar shia-milisen för att ligga bakom det mesta av det det sekteristiska våldet i Irak sedan början av 2006. Det var då Askari-moskén i Samarra sprängdes i luften, och det blev upptakten till den besinningslösa våg av våld som sedan dess sköljt över landet.

Dessutom hävdas att Iran stöttar milisen, och förser den med vapen som används mot de amerikanska och irakiska trupperna.

Vissa hävdar att det är utbrytargrupper ur Mehdi-armén som ligger bakom bombdåden mot civila vanliga människor i Irak. Och det är troligt att så är fallet – eftersom Muqtada Sadr, ledaren för både milisen och Sadr-rörelsen gick med på att upphöra med attacker mot ockupationsmakten – samtidigt som han uppmanade sina män att inte skada irakier.

För några dagar sedan exploderade en bilbomb i en shiitiskt område, minst 61 personer och runt 75 personer skadades.

Enligt en amerikansk militär talesman ska just sådana utbrytargrupper ligga bakom det hemska dådet.

ARTIKELN HANDLAR OM