Våldet i Zimbabwe värre än befarat

NYHETER

Våldet ökar i Zimbabwe – och är långt värre än befarat, varnar bedömare.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och Kenyas premiärminister Raila Odinga efterlyser nu väpnade insatser för att bringa lugn.

Men Sydafrika vägrar godkänna ett militärt ingripande.

Morgan Tsvangirai drog sig i helgen ur valet på grund av våld från regeringstrogna och sökte skydd på den Nederländska ambassaden i Harare.

I den brittiska dagstidningen The Guardian skrev han att FN måste gå längre än att med ord fördöma Robert Mugabe. Han måste ”isoleras aktivt” vilket kräver ”styrkor som skyddar folket”. När han lämnade ambassaden tillfälligt på onsdagen klargjorde han att han efterlyste beväpnade fredsstyrkor, men poängterade samtidigt att den bästa lösningen är en framförhandlad politisk lösning.

President Robert Mugabe sade på onsdagen att han är öppen för förhandlingar efter fredagens presidentval, uppgav statliga medier.

Men Tsvangirai underströk att samtal med regimen inte är möjliga förrän oppositionspartiet MDC:s fängslade andreman Tendai Biti och 2 000 ”politiska fångar” friges.

”Skjut upp valet”

Tsvangirai får stöd av Kenyas premiärminister Raila Odinga som också är för ett militärt ingripande. Odinga varnade för att Zimbabwe kan stå inför en katastrof liknande folkmordet i Rwanda 1994 om inte presidentvalet skjuts upp.

– Valet bör skjutas upp tills villkor skapas för att hålla fria och rättvisa val, sade Odinga, som är en Robert Mugabes främsta kritiker bland Afrikas ledare.

Men på onsdagen meddelade valmyndigheten i Zimbabwe att presidentvalet ska hållas på fredag – att MDC dragit sig ur har ingen betydelse.

Sydafrikas vice utrikesminister ser till skillnad från Odinga och Tsvangirai inget behov av väpnade insatser i Zimbabwe.

– Det är vår erfarenhet är att det är mycket enklare att tala om militära interventioner än att genomföra dem. Det är inte realistiskt. Inte möjligt, sade ministern Aziz Pahad.

Enligt Hans Corell, folkrättsexpert och FN:s före detta rättschef, kan säkerhetsrådet fatta beslut om ett militärt ingripande i Zimbabwe om rådet bedömer att situationen är ett hot mot internationell fred och säkerhet.

– Det är en oerhört drastisk åtgärd att vidta. Innan säkerhetsrådet kan fatta beslut om att använda våld måste man också vara säker på att det finns stater som är beredda att bidra med den truppstyrka som måste till, sade han till TT.

Skärpta sanktioner

Den brittiska regeringen förbereder skärpta sanktioner mot enskilda medlemmar av Zimbabwes regering. Sanktionerna ska omfatta dessa personers ekonomiska tillgångar och försvåra deras utlandsresor.

Samtidigt som situationen i Zimbabwe får allt större internationell uppmärksamhet ökar våldet mot oppositionella i landet. Det oppositionella nätverket, Friends of Zimbabwe, uppskattar att sammanlagt 500 människor har dödats i de våldsamma sammandrabbningarna mellan Robert Mugabes anhängare och oppositionen.

– Våldet ökar, även sedan vi drog oss ur valet, sade en anonym oppositionell forskare till den brittiska dagstidningen The Independent.

Drar tillbaka hederstitel

Storbritanniens drottning Elizabeth adlade 1994 Zimbabwes omstridde president Robert Mugabe. På onsdagen tog den brittiska monarken tillbaka hederstiteln från Mugabe.

– Denna åtgärd vidtas för att markera avsmak inför övergreppen och Mugabes ynkliga åsidosättande av den demokratiska processen, sade en talesman för Storbritanniens utrikesdepartement.

Brittiska regeringen har tagit fram en plan för riktade sanktioner mot Zimbabwes president Robert Mugabe och hans närmaste ränkspridare.

– Vi vill ha en fredlig övergång så fort som möjligt, sade premiärminister Gordon Brown under en utfrågning i brittiska parlamentet på onsdagen.

Frysta tillgångar

Brown meddelade att listan med zimbabwiska regeringstjänstemän, som förbjuds att resa in i Europa och som har fått pengar och tillgångar på europeiska banker frysta, även ska omfatta familjemedlemmar och andra nära medarbetare.

– Vi vet namnen på individerna som omger Mugabe, vi vet namnen på dessa kriminella ränksmidare som försöker hålla honom kvar vid makten, och vi kommer att namnge dessa individer, sade Brown.

Han uppmanade alla företag med intressen i det orosdrabbade afrikanska landet att försäkra sig om att ingen i Mugabes regering utnyttjar dem.

– Vi vill inte åsamka Zimbabwes folk mer lidande, men företag som hjälper Mugabes regim borde tänka sig för.

Gordon Brown ville också utesluta Zimbabwe från nästa års turneringar och världsmästerskap i cricket i England, och uppmanade övriga cricketvärdar i världen att göra detsamma.

Cricketförbunden i Wales och England beslutade att följa Browns uppmaning och klippa alla band med sina cricketkollegor i Zimbabwe.

FAKTA

Zimbabwe

Zimbabwe hette som brittisk koloni Rhodesia. 1965 utropade den vite ledren Ian Smith ensidigt en fri stat styrd av vita. Omvärlden införde sanktioner.

De svarta rörelserna Zanu och Zapu tog upp vapen. Efter befrielsekriget 1972-1979 blev landet självständigt 1980 och tog namnet Zimbabwe.

Zanus ledare Robert Mugabe och Zapus ledare Joshua Nkomo delade först på makten, men Mugabe manövrerade ut Nkomo.

1987 stärktes presidentmakten på bekostnad av premiärministerns inflytande och Robert Mugabe övertog presidentposten.

1999 bildades oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC), med Morgan Tsvangirai som ledare.

Landets ekonomi är nu en katastrof med en inflation på 1,6 miljoner procent per år.

Källa: TT, Utrikespolitiska institutet (TT)s

TT

ARTIKELN HANDLAR OM