Tsvangirai lämnade ambassaden

NYHETER

I söndags sökte Morgan Tsvangirai skydd vid den holländska ambassaden i Harare – i tron att Mugabes soldater var på väg till hans bostad.

På onsdagen återvände oppositionspolitikern till hemmet och höll en presskonferens.

Senare meddelade en talesman för nederländska UD att Tsvangirai återvänt till ambassaden.

Tsvangirai.

Tsvangirai sade enligt AFP i ett budskap till afrikanska ledare att det nu är ”dags att agera” gentemot Zimbabwe. Han föreslog att det bildas ett ”övergångsstyre” som skapar möjlighet för landet att ”läka sina sår”.

Övergångsstyret skulle enligt förslaget stå under AU:s och SADC:s överinseende och stödjas av FN.

Stoppa krisen

Tsvangirai hoppade av presidentvalet mot Robert Mugabe eftersom han hävdade att attacker på hans väljare gjorde det omöjligt att säkerhetställa att valet gått rätt till. I söndags fick Tsvangirai tips om att soldater var på väg mot hans bostad – och sökte därför skydd vid den holländska ambassaden.

Sedan han lämnat den nederländska ambassaden förtydligade Tsvangirai sitt krav i The Guardian på väpnade insatser för att stoppa krisen.

– Jag krävde inte någon militär intervention, utan beväpnade fredsbevarande styrkor, sade oppositionsledaren.

Tsvangirai understryker samtidigt att samtal med regimen inte är möjliga förrän oppositionspartiet MDC:s fängslade andreman Tendai Biti och 2 000 ”politiska fångar” friges.

– Låt mig säga klart och tydligt att inga samtal om hur vi ska komma vidare kan ske utan vår generalsekreterare Tendai Biti, sade Tsvangirai.

Han syftade på Tendai Biti, som sitter fängslad anklagad för valfusk och för att ha försökt störta regeringen. Biti riskerar dödsstraff om han fälls

President Robert Mugabe sade på tisdagen att han är öppen för förhandlingar efter fredagens presidentval, uppgav statliga medier.