Mandela bröt tystnaden om Zimbabwe

NYHETER

Mitt i stormen kring Zimbabwekrisen tog drottning Elizabeth emot Sydafrikas forne president Nelson Mandela på Buckingham Palace.

Mandela bröt tystnaden om Zimbabwe och uttryckte ”djup oro och sorg” över situationen.

Nelson Mandela.

Sydafrikas forne president Nelson Mandela bröt på onsdagskvällen sin tidigare tystnad om Zimbabwe. Fredspristagaren uttrycker ”djup oro och sorg” över situationen, enligt en källa som citeras av den brittiska tv-kanalen Channel Four.

Mot bakgrund av att Mandela förut vägrat att kommentera aktuella politiska frågor anser källan att Mandelas yttrande är ”väldigt starkt”, enligt Reuters.

Aids-kampanj

Mandela är i London för att fira sin 90-årsdag med en stor födelsedagskonsert i Hyde Park på fredag, samma dag som hans hemlands krisdrabbade grannland Zimbabwe går till val.

Konserten är ett led i aids-kampanjen 46 664, namngiven efter Mandelas fångnummer från tiden när apartheidregimen i Sydafrika höll honom fängslad.

Fredspristagaren och drottning Elisabeth träffades för ett "informellt samtal". De skämde bort varandra med komplimanger.

– Du ser yngre ut varje gång jag ser dig, sade den 89-årige fredspristagaren till den 82-åriga drottningen.

Vänskap

Den åldriga statsmannen och drottningen har träffats flera gånger tidigare och verkar hysa en varm vänskap till varandra.

– Det är väldigt fint väder, anordnat just för din skull, sade drottningen och log när hon mötte Mandela och dennes hustru Graca Machel i palatset.

Mandela skulle senare vara värd för en middag med biståndsgivare, där flera kända personer och världsledare väntades delta.

TT