"Folk är rädda och känner sig tvungna att rösta"

Inga tecken på att valet i Zimbabwe ställs in

NYHETER

Våldet fortsätter och folk är rädda för vad som kommer att hända om de inte röstar i morgondagens val.

– Man ska stoppa ett finger i en bläckburk. De som inte har det röda bläcket på sitt finger kommer att straffas för att de inte röstar. Folk är rädda, de känner sig nästan tvungna att gå och rösta, säger Sveriges ambassadör i Harare Sten Rylander.

Enligt Sveriges ambassadör i Harare, Sten Rylander, finns det inga tecken på att våldet som har varit på en hög nivå en längre tid ska minska.

– Varje dag får man information om att oppositionsanhängare och släktingar till oppositionsanhängare har attackerats. Folk har förts bort, slagits och torterats och det förekommer fortfarande att folk försvinner och dödas.

Tvingas rösta

Dagen före valet ryktas det att folk kommer att tvingas att rösta på den enda kandidaten som finns i omvalet i presidentvalet, Robert Mugabe.

– Man ska stoppa ett finger i en bläckburk. De som inte har det röda bläcket på sitt finger kommer att straffas för att de inte röstar. Folk är rädda, de känner sig nästan tvungna att gå och rösta, säger Rylander.

Trots att flera internationella ledare har krävt att fredagens val ska skjutas upp till följd av det stegrande våldet finns det, enligt Rylander, tyder allt på att valet kommer att genomföras. Han tror att Mugabe genom en vinst i omvalet vill komma i ett starkare läge inför de förhandlingar som många tror ska komma efter valet.

– Det är uppenbart att valet inte kommer att anses som fritt, rättvist och trovärdigt. Det kommer inte att ge Mugabe någon legitimitet eller något internationellt erkännande.

Inte helt opåverkad

Helt opåverkad av de internationella påtryckningarna tror inte Sten Rylander att Mugabe är.

– Regeringen måste inse att den isoleras och tappar mycket mark internationellt, att den måste hitta en lösning på den här konflikten och förhoppningsvis också reducerar våldet och ser till att de humanitära behoven omhändertas.